01/07/13 11:21
(http://www.klassa.bg/)

Холивуд срещу Ал Кайда: Zero Dark Thirty на Катрин Бигълоу категорично върви към "Оскар"-ите

Zro Dark Thirty или по известен като филмът за Осама Бин Ладен на носителката на Оскар за режисура Катрин Бигълоу (“Войната е опиат”) безспорно е сред най-сигурните кандидати за "Оскар", коментира испанският "Ел Паис" след премиерата на лентата в Мадрид.. Лентата, която се разпространява под  заглавието „Най-тъмната нощ”, вече получи немалко отличия в Лос Анжелис. Филмът прибра наистина безценни статуетки от Наградите на критиката за най-добър филм – Бигълоу се сдоби с приза за най-добър монтаж. Онлайн критиката на САЩ пък присъди на „Най-тъмната нощ” статуетките за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добър сценарий. Онлайн критиците на Бостън също отличиха последната лента на Катрин Бигълоу – те и присъдиха статуетките за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра актриса (Джесика Чъстейн), най-добър монтаж. Освен това филмът има в актива си и няколко номинации за Златен глобус.
Каква е историята на филма? Ден след обявяването и потвърждаването на смъртта на най-издирвания терорист в света - лидерът на международната терористична организация Ал Кайда Осама бин Ладен, стана ясно, че 54-годишният уахабитски ислямист, убит при спец операция на американски командоси в Абботабад, Пакистан, е главният персонаж на новия филмов проект на носителката на Оскар Катрин Бигълоу . Бившата съпруга на Джеймс Камерън, чийто актив от над 70 награди включва още 6 от най-престижните награди за кино, започна да работи върху проекта веднага след смъртта на Бин Ладен. В началото проектът бе базиран на неуспешната мисия за залавянето на терориста, но в процеса на работа той се промени. Премиерата, която се състоя в края на декември 2011-та и в началото на яну,ари 2012-та предизвика истински фурор.
Настоящият директор на ЦРУ Майкъл Морел разкритикува филма на Катрин Бигълоу като я обвини в изопачаване на истината.
Според официалната информация филмът разказва истинската история за преследването на Осама бин Ладен, започнало след атаките на 11 септември 2001 и продължило над 10 години.
В изявление на сайта на ЦРУ обаче Морел коментира, че във филма има голяма доза артистична измислица, особено за филм, който претендира, че е исторически точен.
"Zero Dark Thirty създава впечатление, че екстремните техники за разпит, използвани от старите ни програми, са били ключ към намирането на Бин Ладен. Това не е вярно!"
Морел добавя още, че създателите на филма прекалено фриволно представят участниците от страна на ЦРУ и техните действия, включително на хора, които са загубили живота си докато служат на САЩ. С този филм Катрин Бъгълоу тоставя точка на десетилетието, в което видни кинематографисти създадоха ярки творби, посветени на борбата срещу Ал Кайда. Киното по адекватен начин реагира на един от най-страшните атентатити в историята на човечеството – атаката срещу кулите близнаци в Ню Йорк. Първият филм от поредицата бе l «11’09’’11» , заснет през 2002 под режисурата на Шон Пен. Майкъл Мур допринесе за разработката на темата във Фаренхайт 9/11» през 2004, творба, която получи Златна палма в Кан. През 2006-та се появиха «United 93» и «World Trade Center»,
И последвалите заглавия, ангажирали световни кинематографисти, показаха трагедията от своя гледна точка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване