01/08/13 10:24
(http://www.klassa.bg/)

МЗХ е хидрата на престъпните заменки

В навечерието на Новата година станахме свидетели на  ново престъпление     спрямо природата, осъществено чрез поредната  порочна сделка със земя на Министерството на земеделието и горите. За всеки е ясно, че става въпрос за близо 30 –те  дка пясъчни дюни на територията на община Несебър, имащи статут на защитена , публична държавна собственост. Това е поредното престъпление срещу природата с цел задоволяване на корупционни интереси по високите етажи на властта.            От   ПК”Екогласност” сме особено чувствителни на темата дюни, защото от близо 4 години следим случаите на посегателството срещу тях.   Сезирали сме за това президента Първанов, гл.прокурор, ръководствата на МРРБ,  МОСВ и РИОСВ - Бургас, прокуратурата в Бургас и кой ли не още, че по черноморското крайбрежие се извършват  екологични престъпления, в т.ч. и незаконно строителство върху дюни и плажна ивица. Изнасяли сме чрез медиите всички случай на посегателства и в публичното пространство. Поне до преди няколко дена всички представители на институциите мълчаха както се казва, като глухари в любовен период – нито приемаха , нито предаваха.

Случаят с дюните край Несебър е поредния, но в никакъв случай не най-скандален случай на унищожаване  на  черноморски пясъчни дюни. Да, само за едно денонощие държавата е ощетена с 3.5 мил.лв., които можеха да отидат за  добавки на пенсионерите и финансовото недоразумение Дянков да не изрича поредната тъпотия, че няма добавки, защото не са пристигнали парите от Брюксел, защото ЕС не привежда пари за пенсии.

 По-страшното е, че по  подобен начин могат да изчезнат всички дюни, като тихомълком се промени техния статут и те бъдат продадени.

         Припомняме, че черноморските дюни са уникално природно творение. Затова са обявени за защитена територия, включени през 1996 г. в Резолюция №4 на Постоянния комитет на Берлинската конвенция и  обявени за природна забележителност.

Въпреки това, идиоти от държавен и частен характер  преценяват, че стоят над екологичното законодателство и с багер унищожават за часове това, което природата е сътворила в продължение на стотици години.

Сега, когато рейтинга на правителството започна рязко да спада, включително и заради престъпления срещу околната среда и бездействие на ръководствата на екологичното, икономическото и земеделско министерства, министър-председателя се активизира и разпореди проверки на всички сделки на територията на община Несебър, извършени след 1 януари 2004 г.

 Чудесно, но проверките трябва да обхванат цялото Черноморско крайбрежие, започвайки от границата с Румъния и завършвайки до границата с Турция.  Интересно е как ще реагира мин.председателя, ако разбере, че в тези престъпни схеми са включени и активисти на ГЕРБ, имащи статут на държавни служители в област Бургас ? Казвам това не случайно и ще се доизясним след проверките.

Държим  да се изясни  скандалната замяна на 477 дка дюни „Камчийски пясъци” в землището на с.Ново Оряхово, община Долни Чифлик.

Припомняме, че с постановление  на МС от 14.02.1980 г. тези дюни са обявени за защитена местност и включени в списъка на публичната държавна собственост. Въпреки това, на 22.04.2004 г.  с  акт № 622 , ОС”Земеделие” в община Долни Чифлик, по предложение на МРРБ обявява 477 дка дюни, включени в „Натура 2000”  за земеделска земя 10 категория, оценени за 13 ст. на кв.м. и ги заменя със земи от Държавния фонд.Да се потърси най-строга отговорност от служителите на земеделското министерство, извършили това административното безумие.

Държим да се изясни кой стои зад фирмите, участвали в сделката, а това са фирмите „Мирта инжинеринг”, „Бета форест”, „Рийс интернешънъл” и „Метариъл истейт”, както и има ли нещо общо с тази сделка любимеца на президента Първанов,  небезизвестния Тодор Батков.

Прокуратурата да обърне внимание на незаконното строителство върху цялата територия на дюните в района на к.к.”Слънчев бряг”. Държим да се изясни кой стои зад строителството на сградите около хотел „Бургас” и вярно ли е, че има становище на РИОСВ – Бургас, че са построени върху дюни.

Не трябва да се подминат безумията, които се извършиха по черноморското крайбрежие в района на община Созопол, като се започне с не по-малко скандалната замяна на 55 дка гора от защитена територия на местността  „Света Агалина”, граничеща с резервата „Алепу”, срещу неизвестни земи от община Асеновград. За тази замяна с решение №572 Общински съвет в Созопол е  открита процедура за застрояване на ваканционно селище с 30 къщи с улици, тротоари и 70 паркоместа. Инвестиционното предложение е на съдружниците на фирмите „Интрейд груп” и „Ай Джи холдинг”. Това е поредното нарушение на европейското законодателство в областта на опазване на околната среда, защото местността „Света Агалина” също е обявена за защитена територия  с над 25 вида защитени от Закона за биологичното разнообразие  редки за страната и Европа растения. Сезирахме за това Европейската комисия и процедурата е спряна, но трябва да се потърси отговорност от нарушителите.

  Някой трябва да отговаря за затворената отсечка от републиканската пътна мрежа, преминаваща покрай курортните комплекси ”Дюни” и „Свети Тома”, както и приватизираните в този район дюни.

И не на последно място, да се потърси отговорност от държавните служители, допринесли за приватизацията на част от дюните и най-стария некропол на Балканите в района на плаж „Харманите” в Созопол и издали строително разрешение  за построяване на ваканционно селище. Разбрах, че кмета Панайот Рейзи имал намерение да построи туристическа пътека на вампиризма от замъка „Дракула” до Созопол. Нищо лошо, само да внимава да не се построи  ваканционно селище върху некропола, защото тогава със сигурност от некропола ще излязат вампири. Според мен трябва да се изпратят и булдозери, които да разрушат и застроените  върху черноморския бряг хасиенди на Иво Прокопиев и Йово Николов. Прокуратурата да изясни  има ли нещо общо с всичко това кмета на Созопол. Както се вижда, зад всички заменки стои МЗХ, затова казваме, че това министерство е хидрата на престъпленията със заменките.

И ако мин.председателя държи на поетите ангажименти за търсене на отговорност,  трябва да освободи цялото ръководство на МЗХ.

         Припомняме, че за първи път грабежите и престъпленията срещу околната среда в к.к.”Слънчев бряг” започнаха да се изясняват през 1994 г. по времето на правителството на Беров.

         Тогава започна да се вихри ВИС и СИК. Назначена е комисия за проверка на всичко това, което се случва в к.к.”Слънчев бряг”, доколкото си спомням, под ръководството на Тодор Теохаров, първи ст.съветник на мин.председателя Беров.

От доклада става ясно какви парцели са се раздавали по списък на властоимеещите по това време.

И пълна мистерия – доклада изчезва от МС, от канцеларията на гл.прокурор, НС.

След което започва и серията от убийства. Имаше и осъдени журналисти.

Не бих искал да предричам нови убийства, но този доклад се намира някъде и трябва да излезе на бял свят.

 

Както виждате, налице са тежки проблеми. Най- после трябва да се сложи край на разбойническото разграбването на държавата по начин, по който И нашествениците по българските земи не са го правили .

 

 Накрая, искаме да представим класацията на ПК”Екогласност за стената на позора на министрите, прикрили или допринесли  по един или друг начин за престъпления срещу природата

Без конкуренция е министъра на околната среда Нона Караджова,чието управление е катастрофално.  Три години и половина ръководството на това министерство съзнателно прикри огромни нарушения на   „Каолин” , „Аурубис”, „Дънди прешъс”, фирми на Ковачки и кой ли не още, както и нарушения на ръководства на екологични инспекции по региони Има достатъчни доказателства за конфликт на интереси на министър Караджова, на директора на ПУДОС Галина Симеонова, за обръч от фирми около министър Караджова и какво ли не още.

 Без конкуренция в челната тройка  компания на Нона Караджова правят финансовото недоразумение Дянков и земеделския министър Найденов.

















ПК”Екогласност”

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване