01/08/13 13:03
(http://radiomilena.com/)

Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църкви

01 Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църкви

Икона на “Света Богородица и Младенеца” в сребърен обков получи Директорът на ОДМВР – Бургас Комисар Милен Димитров в знак на благодарност към бургаската полиция по повод неутрализирането на престъпна група, взломявала бургаски православни храмове в последните седмици. Иконата бе връчена от отец Захарий Дечев – председател на църковното настоятелство при храм «Св. Атанасий» в Българово и кмета на града – г-н Йордан Йорданов, тъй като първия атакуван в областта храм бе точно в Българово. Задържани за престъпните посегателства са четирима поморийци на възраст между 19 и 30 години, които разбивали православните храмове за да отнемат от кутиите за дарения събраните парични суми.

Към момента е документирано взломяването на близо 14 църковни храма в Бургаска област, разположени на териториите на четири районни полицейски управления / Второ и Пето РУП – Бургас, РУП – Несебър и РУП – Поморие/. Задържаните остават в несебърския следствен арест за срок от 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Несебър, тъй като бургаска районна прокуратура отказала да продължи полицейската заповед за задържането им, издадена от Второ РУП – Бургас. Мъжете са разкрити от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие, като са предавани поетапно на различните полицейски управления за извършване на процесуално-следствени действия. Направили са пълни самопризнания за извършените деяния и са съдействали на разследването.

Според Комисар Милен Димитров четиримата поморийци са криминално проявени за извършването на кражби, като към момента на ареста някои от тях са били в период на пробация. Установено е, че мъжете се придвижвали с л.а. “Опел Корса”, с варненска регистрация, като при кражбите освен парични суми са отнемани и метални вещи, предавани в последствие в бургаски пунктове за изкупуване на черни и цветни метали.

03 300x262 Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиИзвършените до момента кражби на парични средства и дребни вещи от църковните храмове в Бургаска област са следните :

- на територията на Второ РУП – Бургас :

1. През месец април 2012 г. е извършена кражба на паричната сума от 1 500 лв. от храм «Св. Атанасий» в Българово, в който е проникнато, чрез натиск с метален секач върху двата катинара, заключващи металната решетка и дървената врата. От касичка за дарения е отнета сумата от 500 лв., а от стаичка, разположена в църквата / известна като „ пангар”/, в която е проникнато, чрез натиск с отвертка в областта на бравата, е извършена кражба на сумата от 1 000 лв.

2. В края на месец април 2012 г. е извършена кражба на сумата от 1 200 лв. от храм «Свето Възкресение Господно», разположен в кв. «Ветрен», в който е проникнато през прозорец, след изкривяването му с метален лост „кози крак”. Изкривена е и металната решетка, а след това е счупено стъклото на прозореца.

3. На 29.12.2012 г. около 21.00 ч. е извършена взломна кражба от храм „Света Троица” в кв. «Банево», в който е проникнато чрез взломяване навходната врата. Открадната е сумата от около 45 лева.

4. На 29.12.2012 год. от храм «Св. Иван Рилски» в с. Изворище през незаключената врата е извършена кражба на сумата от около 20 лв. и меден съд, който е предаден за вторични суровини в пункт за изкупване на черни и цветни метали «Феникс», разположен на бургаската улица «Одрин» до ж.п. линиите, за сумата от 45 лв.

- На територията на РУП – Несебър за периода от месеците ноември и декември 2012 год. са извършени три кражби от храмовете в Свети влас, Тънково и Оризаре, като са отнети парични суми от касичките за дарения в църквите. В сградите е прониквано, чрез взломяване на входните врати или през малки прозорчета.

- На територията на РУП – Поморие в края на 2012 година бяха извършени следните прониквания и кражби от църкви :

1. На 28/29.10.2012 г. от храм “Св. Възнесение Господне” в гр. Ахелой, чрез взломяване на входната врата е извършена кражба на две дървени каси за дарения с намиращи се в тях суми от около 30 – 40 лв.

2. На 16/17.12.2012 г. от храм “Покров Св. Богородица” в с. Александрово, общ. Поморие след изваждане на външна метална решетка от пантите и натиск на втора входна врата от ПВЦ дограма в областта на заключващия механизъм с отверка е проникнато и е извършена кражба от касичка за дарения на сумата от 30 лв. и меден съд за свето кръщене / купел/ с тегло около 10 кг.

3. На 16/17.12.2012 г. от храм “Св. Параскева” в с. Каменар, общ. Поморие след демонтаж на стъклопакет на ПВЦ дограма на прозорец е проникнато и извършена кражба на сумата от 60 лв., медно бакърче с диаметър около 25 см.

4. За времето от 18.12.12 г. до 22.12.2012 г. от църква “Св.Св. Константин и Елена” – с. Лъка, общ. Поморие след взломяване на входна врата с отверка е проникнато и е извършена кражба на алуминиево сандъче с дарения от 5 – 6 лв., дарени чорапи и 6 бутилки с олио.

5. За времето от 16.12.12 г. до 22.12.12 г. от храм “Св. Троица” – с. Бата, общ. Поморие, след счупване на външен прозорец на височина около 2 м. и последващо отваряне, чрез просягане на прозорец е проникнато и извършена кражба от каса за дарения на сумата от 10 лв.

6. На 25/26.12.2012 г. от храм “Възнесение Господне” – с. Медово, общ. Поморие са нанесени щети – счупен с отверка катинар на входна врата и счупени дръжки на същата без установени липси.

7. На 25/26.12.2012 г. от храм “Св. Димитрий Солунски” в гр. Каблешково, общ. Поморие след изкъртване на метална решетка и последващо счупване на прозорец е проникнато и извършена кражба на сумата от 8 лв.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че лицата са прониквали и в :

1. храм “Св. Възнесение Господне” в гр. Ахелой / на 08/09.01.2012 г./, чрез взломяване на входната врата, като е извършена кражба от две дървени каси за дарения на сумата от около 550 лв.

2. Кражба от църква в с. Рудник, общ. Бургас

3. Кражба от църкви в с. Ветрен, общ. Бургас

4. Кражба от църква в с. Брястовец, общ. Бургас

5. Кражба от църква в с. Тънково, общ. Несебър на сумата от около 1 000 лв.

6. Кражба от бунгало на три мобилни телефони и на парична сума от кафе-автомат, разположени в Свети Влас

7. Опит за проникване в църквата в с. Гълъбец, който не е довършен, поради задействана локална алармена инсталация.

8. Опит за проникване в храм “Св. Димитрий Солунски” в гр. Каблешково общ. Поморие.

Последните два случая не са заявени в полицията, а стават известни след задържането на четиримата мъже.

02 300x183 Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиКомисар Милен Димитров оповести и полицая на месец декември в станалата традиционна надпревара между служителите на реда в Бургаската дирекция «Полицай на месеца» – това е младши разузнавач от Първо РУП – Бургас Яни Янев, който бе отличен за разкриването на серия от грабежи, осъществена в централната част на морския град. Служителят получи почетна грамота за «обявяване на благодарност» и индивидуална парична награда в размер на 100 лв. При получаването на наградата младши разузнавач Яни Янев благодари на своите колеги за екипната работа, както и на Началникът на Районното управление – главен инспектор Красимир Кирязов и Началникът на сектор «Криминална полиция» при районното управление – Маргарит имитров. Полицай Янев се ангажира и за в бъдеще да продължат с професионалната си работа за да може централното бургаско управление да завоюва и нова награда «Служител на месеца».

 Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църкви

bookmark Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиsvejo Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиgoogle Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиdelicious Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиstumbleupon Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиfacebook Четирима криминално проявени поморийци са извършителите на серия от грабежи на църквиСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване