01/09/13 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Какво ще се случи в румънската съдебна система през 2013 г.

След година на политическа криза, която завърши с ясна победа на управляващия съюз на социалдемократи и либерали на парламентарните избори миналия декември, най-могъщите мъже в страната решиха да сключат мир, поне на хартия.

Президентът Траян Бъсеску и премиерът Виктор Понта подписаха споразумение, което гарантира институционално сътрудничество между президентството и правителството и обещание и двете страни да спазват конституцията.

Отделно от обещанията да уважават общите ценности, свързани с НАТО и ЕС, споразумението също съдържа и код за добри маниери и публично поведение на двамата мъже. В близкото бъдеще румънците ще бъдат пощадени от политическите престрелки от предизборната кампания през миналия месец.

Тогава Бъсеску сравни Понта с прасе и го нарече “маниакален лъжец”, а премиерът заяви, че “Бъсеску ще трябва да преглътне прасета, котки, кучета и всякакви други животни, ако неговият алианс спечели изборите”.

Въпреки това назначенията на ключови позиции в съдебната система ще продължат да предизвикват противоречия през 2013 г. Последният такъв епизод включваше Висшия съвет на магистратурата, институцията, която гарантира независимостта на съдебната система. Изборът на заместник-председател на съвета беше отложен, защото някои от членовете на съвета не се съгласиха с номинацията.

Назначенията в други ключови институции като антикорупционната агенция, главния прокурор или дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма също трябва бъдат направени в рамките на 2013 г.

Бъсеску заяви, че “никой няма да преговаря за независимостта на правосъдната система в името на политическия мир”. Президентът добави, че е “по-добре да има война, отколкото правосъдната система да не бъде независима”. Изявлението му идва само няколко седмици преди очакваното публикуване от Европейската комисия на допълнителен доклад за напредъка в правосъдието и борбата с корупцията, постигнат от Румъния.

Правосъдната система се наблюдава отблизо от Европейския съюз, който остро критикува Румъния през последните няколко години за неуспеха в провеждането на правосъдната реформа. Румъния постигна напредък в последно време, но някои важни въпроси остават нерешени.

Парламентът продължава да блокира преследването по обвинения в корупция на високопоставени политици. За някои парламентаристи получаването на място в законодателния орган миналия месец (и оттам придобиването на парламентарен имунитет) беше единственото спасение от разследване.

Шансовете на Румъния да получи членство в Шенген зависи от предстоящия доклад на Европейската комисия. Ако докладът е негативен, страни като Холандия и Германия, които се противопоставят на допускането на Румъния в Шенгенската зона, може да използват резултатите като аргумент срещу влизането на страната.

Въпросът се очаква да се обсъжда на следващия съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи през март. В случай че Румъния получи зелена светлина, тя може да се присъедини към Шенген по процедурата от два етапа, предложена от Франция и Германия: морските и въздушни граници на първия етап и сухопътните граници след това.

Шенген не е единственият важен въпрос, пред който Румъния се изправя тази година. МВФ пристига в Букурещ този месец, за да прегледа икономическите резултати на страната и да проведе преговори с румънското правителство по проектобюджета и паричната политика. Правителството също се надява да обсъди с Фонда възможността за трети предпазен заем. Румъния вече получи заем от 20 милиарда евро от МВФ през 2009 г. и друг от 5 милиарда евро през 2011 г.

Тази година Румъния трябва да продължи структурните си реформи и борбата с корупцията и да подобри независимостта на съдебната система. Нова серия от болезнени мерки за икономии дебне зад ъгъла. Понта заяви, че иска да поеме цялата отговорност за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване