01/09/13 15:02
(http://www.hsnovini.com/)

От РИОСВ ще броят птици през уикенда

Снимка: Wikimedia

На 12 и 13 януари експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково ще участват в среднозимното преброяване на водолюбивите птици около водоемите на територията на област Хасково, съобщават от инспекцията.

Преброяването е официално приета методика за мониторинг организирано от Изпълнителната агенция по околна среда и координирано от Wetland Internationаl.

В 37-то ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България ще участват екипи на екоминистерството, Българска орнитологична централа, сдружение “Зелени Балкани”, Българско дружество за защита на птиците, сдружение за дива природа “Балкани” и Фонд за дивата флора и фауна. За нашата страна задължителни за ежегоден контрол са 50 територии, чието отчитане осигурява данни за 98% от числеността на презимуващите в страната популации. Резултатите ще установят разпространението и промените в числеността им, състоянието на влажните зони, където се срещат и заплахите за зимуващите птичи популации у нас.

На територията на страната ще бъдат посетени над 200 водоема– реки, езера, язовири и Черноморското крайбрежие, които са важни техни местообитания. Анализът на данните от преброяването ще определи приоритетните действия за опазване на видовете и местата за зимуване.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване