01/09/13 13:12
(http://e-vestnik.bg/)

Случаят Гергана или как здравната система убива хора пред очите ни

Д-р Лъчезар Аврамов. Снимка: личен архив

Само преди половин година Гергана е била жизнена, красива и напълно здравно осигурена. Има образование на икономист и мечти за красиво бъдеще. Докато, неочаквано, получава кръвоизлив.

Приета е за лечение в престижна болница и продължително лекувана от заболяване, което няма. Следва печално познатото подхвърляне, подритване и размотаване по различни лечебни заведения, докато получава диагноза от националния консултант по онкология и вратите на ада се отварят пред нея и семейството й. Метастазите са обхванали белия дроб, черния дроб и стомаха. Основното огнище на рака е неизвестно!

Стандартната медицина официално обявява случая за приключен. В медицинска терминология това се нарича „направление за палиативно лечение”. В България това означава – морфин и край в продължителни мъки.

В нормалните държави не е така. Освен оперативно, с лъчетерапия и химиотерапия онкоболните там се лекуват с имунотерапия, фотодинамична терапия, хипертермия, ултразвукова фотодинамична терапия, ултразвукова терапия, радиочестотна аблация, инсулин-потенцирана терапия, лазерни терапии, противотуморни ваксини и много други, които се прилагат в медицински заведения за алтернативна, холистична, традиционна медицина, често с по-добри резултати от стандартното лечение. У нас тези методи се наричат неконвенционали и са забранени.

По съвет на личния си лекар, едва вървящя и пищяща от болки и с асцит - корем пълен с литри течност, Гергана се появи в Медицински център по интегративна медицина – единственото лечебно заведение в страната, по неволя специализирано в лечението на “палиативни” пациенти.

От над шестстотин болни, преминали лечение по персонални програми в центъра, осемдесет процента са доведени до ремисия с различна продължителност, т.е. ракът спира да се развива или туморите намаляват, метастазите изчезват. В отделни случаи “терминални” пациенти вече пета година живеят и работят пълноценно. Резултатите от лечението са анализирани и публикувани в най-елитни международни списания, докладват се на първокласни научни конференции в Чикаго, Мюнхен, Виена.

Може би поради тези причини здравните чиновници от Изпълнителна агенция “Медицински одит” и Столична районна здравна инспекция с маниакална настойчивост се опитват да закрият клиниката, вече втора година. Но центърът работи и от няколко дни Гергана е на лечение при нас и вече ходи и се усмихва.

Тепърва обаче, предстои втората серия на ужаса. За да бъде пълноценно лечението, трябва да се стабилизира общото състояние на организма, а тя е с тежък анемичен синдром. Трябва да се направи белтъчно преливане, за да се отстрани асцитът.

Гери има право на тези грижи, защото съществува клинична пътека № 297 “Палиативни грижи при онкологично болни”. Тя предвижда болничен престой общо 20 дни в рамките на терминалния стадий, в рамките на 6 месеца на онкологичното заболяване.

В безстрастния документ са описани всички необходими процедури – код на болестта по международна класификация - Z85.9, злокачествено новообразувание с неуточнена локализация, основни терапевтични процедури – трансфузия на кръв и кръвни компоненти, инфузия на лечебни и профилактични вещества. Зад тези скучни термини стоят животоспасяващи действия. И отказ отвсякъде!

„Нямаме договор по тази пътека” - тази реплика е ежедневната прокоба на скромното семейство, отгледало и изучило дете си, за да изпие до дъно горчивата чаша на държавната безотговорност.

На 26-ти декември отправихме официално искане до здравната администрация, Гергана да бъде насочена за кръвопреливане. Официален отговор няма – неофициален - „може, но срещу заплащане”. И тук 200 лева, там – 300, а другаде 800. И пак – 300, 800, 200…

Хемоглобинът на Гергана пак спадна под 90 и продължава да спада. Кислородът не достига до измъченото й тяло. В двадесет и първи век, в България, животът на млада жена може да бъде прекъснат от анемия! А здравните чиновници чакат това да се случи, за да се реши проблемът.

——–

* Проф. Лъчезар Аврамов e доктор на физическите науки, работи в Института по електроника на БАН и е единственият учен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване