01/09/13 12:29
(http://www.klassa.bg/)

Страхотна Цвети Пиронкова обърна третата поставена в Хобарт

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова продължава участието си на турнира в Хобарт (Австралия) с награден фонд 235 000 щатски долара, след като в мач от втория кръг се наложи с 3:6, 6:4, 6:2 над третата поставена и номер 27 в света Клара Закопалова (Чехия).

Така Цвети се класира за четвъртфиналите, като повтори постижението си от 2009 г., когато отново стигна до тази фаза от надпреварата. Успехът над 30-годишната чехкиня пък бе четвърти за Пиронкова от шест изиграни мача помежду им до момента.

В спор за място на полуфиналите Цветана Пиронкова ще срещне защитаващата титлата си от миналата година Мона Бартел (Германия).

Двубоят бе изпълнен с много грешки, пробиви и драматични обрати, но българката показа по-здрави нерви във важните моменти и успя да изтръгне победата, стигайки до пълен обрат.

Пиронкова не влезе добре в срещата и допусна пробив още в първия си сервис гейм, след което чехкинята го затвърди, а при следващото подаване на Цвети - отново я проби, за да поведе с 4:0, предрешавайки до голяма степен изхода на сета. Българката все пак успя да спечели гейм при свой сервис от третия опит, а после на свой ред проби съперничката си, за да намали резултата до 4:3 в полза на Закопалова.

Цвети обаче не успя да използва психологическото предимство от спечелените три поредни гейма и Закопалова спечели подаването си за 5:3, а след това с агресивна игра проби Цвети за трети път в сета, за да се поздрави с успех с 6:3 в първата част.

Първата ни ракета явно си бе взела поуки от загубения първи сет и във втория заигра много по-уверено. Тя започна вихрено, с ранен пробив, който след това затвърди, за да поведе с 3:1. След това набралата инерция Цвети продължи да притиска съперничката си, което доведе до доста непредизвикани грешки на Закопалова и в резултат българката стигна до втори пробив в петия сет за 4:1.

Вместо обаче да затвърди този пробив и да принуди съперничката си да сервира за оставане в сета, Пиронкова допусна чехкинята да я пробие, а след това Закопалова взе лесно сервис гейма си, намалявайки резултата на 4:3.

Сега психологическото предимство вече бе на страната на чехкинята и тя пропусна да се възползва. Пиронкова пък продължи да допусна прекалено много непредизвикани грешки, което в крайна сметка доведе до нов пробив за Закопалова и 4:4. Въпреки че загуби последните три гейма, Пиронкова не се отказа и след серия от непредизвикани грешки на опонентката си, на свой ред я проби, повеждайки с 5:4 и след това взе и подаването си, вкарвайки мача в трети решителен сет.

Чехкинята успя да задържи подаването си на старта на частта, а след това стигна и до пробив, не без помощта на Пиронкова, която направи подарък на опонентката си, допускайки двойна грешка при точката за пробив. После обаче Цвети отново показа непримиримия си характер и не позволи на Закопалова да се откъсне, връщайки веднага пробива, а след това макар и трудно, спечели и подаването си, за да доведе нещата до 2:2.

Пиронкова продължи да играе агресивно, а чехкинята все повече да греши, което доведе до нов пробив на сметката на Цвети, който беше затвърден по категоричен начин и българската тенисистка поведе с 4:2, печелейки четвърти пореден гейм. До края на мача вече нямаше какво да спре устремената към победата българка, която отново проби Закопалова, а след това спечели и сервис гейма си, за вземе третия сет с 6:2, а с това и мача след битка, продължила 1 час и 42 минути.






















Мариян Найденов


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване