01/10/13 06:48
(http://www.klassa.bg/)

7 860 000 евро е финансирането на програма "Деца и младежи в риск"

Заместник-министърът на образованието Петя Евтимова днес ще представи новия програмен период на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Програма BG06 "Деца и младежи в риск", съобщиха от МОМН.

Финансовият механизъм на ЕИП е приносът на държавите Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа. България е страна-бенефициент по Финансовия механизъм на ЕИП от момента на присъединяването си към Европейския съюз и ЕИП през 2007 г. През новия финансов период 2009 - 2014 г. финансирането за България е 78,6 млн. евро. Отпуснатите средства ще бъдат насочени към различни приоритетни сектори като опазване и управление на околната среда, иновации за зелена индустрия, социално развитие, правосъдие и вътрешен ред, културно наследство, развитие на гражданското общество и стипендии. Безвъзмездната помощ е предназначена за НПО, изследователски и академични институции, публичния и частния сектор.

За програмен оператор на програмна област BG 06 "Деца и младежи в риск" е определено Министерство на образованието, младежта и науката. Ангажиментите по програмата ще се изпълняват от главна дирекция "Структурни фондове и младежки образователни програми".

Финансирането на програма "Деца и младежи в риск" е в размер на 7 860 000 евро. Целта на програмата е да се постигне интеграция и повишаване на капацитета по посока на личностното им и социално развитие.

Нашите амбиции са насочени към създаването на младежки центрове със знак за качество на Съвета на Европа, разработване на подходящи и ефективни неформални образователни услуги, насочени към обхващане на повече деца и младежи в риск, включително и представители на социално слабите, подготовка на учители и ромски медиатори за работа в съответствие с добрите практики на Съвета на Европа. Основна цел на програмата е предприемането на ефективни и резултатни мерки, насочени към уязвими групи деца и младежи чрез разработването на пакети за включването им в образователни и социални дейности в младежки центрове и детските градини.

Официален партньор по програмата е Съвета на Европа, който ще допринесе за изпълнението й чрез опита и познанията на експертите си и чрез мрежата професионалисти в областта на обучението и образованието на ромите.




















МОМН

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване