01/10/13 14:19
(http://www.klassa.bg/)

До 2 милиарда тона или половината храна в света се изхвърля всяка година

Между 30 и 50 на сто от произведената в света храна, което прави 2 милиарда тона годишно, се изхвърля, съобщи Би Би Си, като цитира изследване на британския Институт на инженер-механиците. Причините са лошо съхранение, стриктно спазване на датите за годност, поръчки на едро и придирчивост на клиентите. Цифрите се отнасят за целия свят, а в САЩ и Европа 50 на сто от храната се изхвърля. Освен това според проучването 30% от зеленчуците във Великобритания не се събират, тъй като не отговарят на търговските стандарти. То е направено въз основа на данни от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). В него се посочва също така, че огромни количества вода, общо около 550 милиарда куб. м, се използват за напояване на култури, които попадат в категорията на „изхвърлените храни“.
По данни на ФАО до 2075 г. населението в света ще бъде с 3 милиарда по-голямо и ще достигне 9, 5 милиарда души. Междувременно ФАО съобщи, че цените на хранителните стоки в света са намалели със 7% през 2012 г. спрямо предходната година. Индексът отчита свиване на цените през декември за трети пореден месец. Според организацията на ООН спадът през миналата година се дължи главно на намаляването на цените на захарта, млечните продукти и маслата. На годишна основа най-голямо намаление е регистрирано при цените на захарта (17,1%), млечните продукти (14,5%) и маслата (10,7%), докато спадът при зърнените храни и месото е бил много по-скромен - съответно 2,4% и 1,1%, заради цената на суровините.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване