01/10/13 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за здравно осигуряване

Парламентът прие в четвъртък на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, според които ръководството на здравната каса вече ще може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор. По този начин се избягва мнението на Българския лекарски съюз (БЛС), които не одобриха условията в новия рамков договор. Сред дейностите, които ще бъдат финансирани, са интензивните грижи в болниците, ин-витро процедурите и осигуряването на ваксини.
„По същество това, което приехме, означава, че ще има възможност да се сключват договори между изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК чрез регионалните каси за всички нови дейности, които бяха одобрени с финансиране с бюджет 2013 г. Те са включени в наредба 40 като основен пакет. Това означава, че са гарантирани интензивните грижи за българските граждани. Гарантирани са ин-витро процедурите, изследванията за онкологичните заболявания, т.е. достатъчно голям основен пакет, така че да имаме по-добра достъпност до здравеопазване и по-добро качество на здравеопазването”, заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Така е станало възможно и заработването по четири нови клинични пътеки, като пътеката за лечение на будна кома, пътеката при спешни и внезапно възникнали състояния при деца ще се плащат вече от 2013 г., както и пътеките за първичен имунодефицит и реконструкция на тъкани.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване