01/10/13 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Случайно ли от дюните изплуваха имената на Емил Димитров, Плевнелиев, кумеца на Цветанов?

Строителни работници край унищожените дюни в терена.Снимки: от страницата на Тома Белев във Фейсбук

Кой изяде несебърските дюни? След първия случай, за който избухна скандал по Нова година, започнаха да излизат и други.
Сайтът „Биволъ” направи проверка и извади документи, че в този район на Несебър са набъркани интереси на прочутия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, известен като Емо Фаса (виж по-долу за него). Но не е само той, управителите на фирмата със скандалните сделки „СЛЕ Груп” се оказаха съдружници на кумеца на вицепремиера Цветанов, който му е продал два апартамента. По повод разкритието Цветанов заяви пред медиите „Смятате ли, че ще си позволя лукса да се заиграя по този начин?”. На което във форумите в интернет потребители отговаряха „Смятаме, смятаме…”.
Има и още една сделка от 2010 и 2011 г., в която пък изплува името на президента Плевнелиев, който тогава е бил министър…
Ето всичко по ред на разкритията:
Най-напред Тома Белев и сайта „Биволъ” разкриха как се продава държавна земя на брега край Несебър, при това дюни, които по закон са защитени. Медиите вдигнаха много шум, обаче се опитаха да прикрият виновните и пълния размер на скандала. Властта и приближените й телевизии и вестници представиха нещата така, сякаш премиерът и министрите спрели строителство в дюните. И лансираха тезата, че посегателството на тази земя е започнало при предишното правителство. Че то също краде достатъчно природата на България, краде. Но случаят с дюните край Несебър е съвсем в сегашно време. През последните 3 години на това място са извършени и други сделки за изваждане на земя от държавния горски фонд и са подготвени за подпис още няколко. Решенията за това и продажбата са извършвани от сегашния министър на земеделието Найденов, дори когато не е подписвал лично той. За сделката с 29-те декара документите е подписала заместничката му, която в никакъв случай няма да го направи, без разрешение отгоре. И още по-нагоре - дори министърът не може да си позволи да продаде толкова земя там на брега, без знанието на премиера.

Схемата е следната:

изважда се земя от горския фонд на брега на морето. Това става с благословията на няколко инстанции - Агенцията по горите, министерството на околната среда и местните му органи РИОСВ, и накрая с подпис на министъра на земеделието или неговата заместничка, както е в първия разкрит случай.
Земята в случая е в границите на „Натура 2000”. Второ – на тази земя има природни образувания дюни, които по закон са публична държавна собственост, независимо дали са в резерват или не. Те не могат да се продават, освен ако съответните инстанции прикрият факта, че там има дюни. И те точно това са направили.

Илюстрация: Владимир Дойчинов - Ладо

А когато скандалът избухна, местният герберски шеф на РИОСВ (виж го на снимката) първо заяви, че там няма дюни, земята никога не била категоризирана като дюни, който твърдял това, трябвало да го докаже. После същият „еколог” тръгна да прехвърля вината на предишния шеф на районната инспекция, който бил скрил експертизата, че там има дюни.

Министерството на Найденов през ноември вади от горския фонд тази земя и я продава без търг на лица, очевидно неслучайни, за 581 хил. лв. Те я препродават още на другия ден за 7 пъти по-висока цена (4 млн. лв.) на когото трябва. Разликата от 3,4 млн. лева сигурно е разпределена както се полага.
След като избухна този скандал, сайтът „Биволъ”, разкри още няколко подобни сделки на министерството на земеделието и други, които се подготвят.

8,9 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване