01/10/13 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Според Bloomberg Източна Европа губи предимството си пред Западна

Предимството на Източна пред Западна Европа по отношение на темпа на икономическия растеж намалява на фона на дълговата криза на Стария континент, която се отрази на кредитирането и на търговските взаимоотношения, пише Bloomberg.
Разликата между икономическия растеж на Източна и Западна Европа е намаляла значително от 2004 г. насам, когато е била 5.1 процентни пункта и се очаква да се стабилизира на около 2% пункта през следващата година, според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ).
Източноевропейските страни, като Чехия и Унгария, разчитат на пазарите на Запад за повече от половината от износа си, ограничаването на кредитирането, което тормози западните банки, се пренася и на Изток, където те притежават около три четвърти от банковите активи.
Икономиката на еврозоната ще се свие през тази и през следващата година, преди да отчете ръст от 1.2% през 2014 г., прогнозираха през декември от Европейската централна банка (ЕЦБ).
“Особено ясно се вижда как прогнозата за икономическия ръст в Източна Европа е много по-ниска, в сравнение с добрите времена преди кризата от 2008 г.”, казва Тим Аш от Standard Bank.
“Развиващите се европейски държави са изправени пред много по-нисък растеж, който е отражение на бавния икономически ръст на западноевропейските пазари, на слабото състояние на банките, на по-ниските нива на чужди инвестиции, на фискалната консолидация и на усилията в посока структурни реформи.”
Мерките на икономии, предприети от европейските правителства, засилват опасенията за ръста на Изток, тъй като увеличаването на данъците и ограничаването на държавните разходи намаляват покупателната способност на Запад. Икономиките на Чехия, Унгария и Словения вероятно са се свили през миналата година.
Икономическият растеж на Полша се очаква да се забави до 1.8% през тази година, в сравнение с 5.1% преди пет години, докато икономиките на Литва, Латвия и Естония ще растат с най-много в Европа през 2013 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване