01/11/13 09:47
(http://www.klassa.bg/)

Биолози откриха уникално, непознато животно

Австралийска биоложка и виетнамските й колеги откриха изненадващо непознат вид летяща жаба на по-малко от 100 км от един от най-големите градове в Югоизточна Азия - Хошимин, съобщи Reuters.

Екипът преброявал земноводните между две гори насред обработваема площ, в която всеки ден сновят фермери.

"И там на един дънер край пътя си седеше тази огромна зелена летяща жаба - каза Джоди Роули от Австралийския музей. - За да открия непознат вид жаба, обикновено трябва да се катеря из планини, да преминавам през водопади, да си проправям път в гъсти джунгли".

Яркозелената жаба е дълга 10 см. Тя е убягвала досега от очите на биолозите, защото скача между короните на дърветата на 20 м височина и слиза на земята само за да се развъжда.

Жабата е открита през 2009 г., но досега учените са проверявали дали наистина е непознат вид. Тя е наречена дървесната жаба на Хелън (Rhacophorus helenae) на името на майката на Роули.

Откритието подчертава необходимостта от консервация в равнинните гори. Двете горички, където живее дървесната жаба на Хелън, са заобиколени от оризища и обработваема земя.

"Ние наистина не знаем какво има още в тази част на света" -каза Джоди Роули. Тя добави, че майка й, която страда от рак на яйчниците, се е развълнувала много, че това "харизматично" земноводно е наречено на нея.

Как изглежда удивителното създание може да видите тук.


















Reuters


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване