01/11/13 22:27
(http://www.klassa.bg/)

Новаторът Бренън

Топанализатор и антитерорист. Трудно може да се намери по-добър кандидат Топшпионин, за поста шеф на ЦРУ от Джон Бренън - антитерористич­ния съветник на Обама, който е прекарал 25 години на различни постове в разузнава­телната агенция и я познава като собстве­ната си всекидневна. Също така е един от най-добрите експерти в областта на борбата с тероризма и сред главните организато­ри на убийството на Oсама бин Ладен през май 2011 г.

След четвърт век в ЦРУ Бренън отлично знае слабостите на агенцията, както и силните й страни. Бил е както анализатор, така и оперативен шпионин и може да разпознае съмнител­ни операции. Бренън знае също какво тряб­ва и какво не трябва да прави като шеф на ЦРУ. Така например

Дeйвид Петреъс вбе­сявал подчинените си, като редовно попра­вял готовите им док­лади. Като бивш анали­затор Бренън знае, че това не трябва да се пра­ви.

През последните го­дини Бренън не е част от редиците на ЦРУ, но като съветник на прези­дента по въпросите на антитероризма не е преставал да се занима­ва с държавните тайни. Убийството на Осама бин Ладен е едно от до­казателствата за това. Бренън бе и първият, който призна открито, че армията извършва целенасочени удари с безпилотни самолети срещу заподозрени те­рористи. Джон Бренън бе и довереният човек, който Обама изпрати в България, за да нагледа разследването на атен­тата в Бургас.

Бренън е бил и зам,- директор на ЦРУ и шеф­ската работа няма да е нещо непознато за него. Въпреки огромния си опит и познания обаче и той има тъмни петна в историята си. Това ще е вторият опит на БренънДа поеме разузнаването.Той бе сред обсъждани­те кандидатури и през 2008 г., но се оттегли за­ради скандал. Тогава Бренън бе обвинен, че е замесен в мъчения по време на разпити, практикувани от ад­министрацията на Джордж Буш. Безпи­лотните удари, които ще стават все поактивна част от амери­канските военни опе­рации, също са проти­воречива тема.

Бренън ще ръково­ди ЦРУ във време, в което агенцията про­дължава да се проме­ня. Още след атента­тите от 11 септември тя стана повече звено, поддържащо военни­те операции,отколко­то организация, сле­дяща какво се случва по света. Това ще про­дължи да е така. Това, което не се очаква да се случи, е Бренън да върне ЦРУ към тра­диционния шпионаж - пращането на самот­ни шпиони в отдале­чени места като Аден, разговарящи с мест­ните и опитващи се да разберат какво се случва в Йемен. В света на Бренън няма място за връщане към старите дни.



















Мария Вълчева

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване