01/11/13 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

Премиерът Понта и маминка

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Виктор Понта Втори започва новия си мандат в ролята на звезда от малкия екран. Пускаш телевизора и на която и програма да включиш, няма как да не попаднеш на неговата фигура на ученик, излязъл пред дъската. Почти не минава ден без той да има нещо за споделяне с нацията. Сякаш измежду конституционните правомощия на премиера фигурира и присъствието в новинарските емисии.

Не е готов бюджетът? Шефът на правителството има обяснение. Виновен е Националният статистически институт, който е изчислил погрешно БВП. На хоризонта няма нито един голям инфраструктурен проект? Виновен е съветът, който се занимава с разрешаването на спорове. Институция, която, как иначе, е ръководена от представител на опозиционната Демократично-либерална партия, който се противопоставя на волята на народа. Не се чува нищо за обещанията от предизборната кампания? Виновно е тежкото наследство на предишното управление, което е оставило след себе си празна държавната хазна. И когато казваме предишното управление нямаме предвид, очевидно, кабинетът, ръководен от Понта Първи!

Но анализаторът от Двореца Виктория (Министерски съвет - бел. ред.) не се ограничава само с политически въпроси. Има нещо за казване и за смъртта на Серджу Николаеску. Филмите на режисьора, като “Луничавият”, са белязали детството му. Господин Понта държи да допълни след това, че покойният му е бил близък, та даже поддръжник. А ние си мислехме, че идолът на “комисаря Молдован” е бил безсмъртният Йон Илиеску, докато “малкият Титулеску” (прякор на Виктор Понта, заради физическата му прилика с големия румънски дипломат Николае Титулеску (1882-1941) - бел. ред.) се е родил в сянката на Адриан Нъстасе. Нищо подобно!

Ясно е, че не можеш да се сърдиш на един политик заради това, че му харесва да говори или да се появява по телевизията. Нарцисизмът е предвиден, нали така, в обявата за тази работа. В случая на господин Понта обаче не става дума за обикновена проява на имиджова и маркетингова стратегия. Отношението на премиера носи по-скоро опиянението на юношата, който гледа образа си в огледалото от сутрин до вечер, разкъсван между желанието да се любува на бретона си и нуждата да си брои пъпките.

Ако съм имал някаква сянка на съмнение в това отношение, то тя бе разбита от една информация от достоверни източници. Научавам че, в навечерието на полагането на клетва на сегашното правителството, към президента Траян Бъсеску било отправено искане да приеме в Котрочени не само уголемения правителствен състав от 28 министри, а и по двама-трима гости от страна на всеки един от тях. На практика, на церемонията трябвало да присъстват около 100 души. Плюс армадата от акредитирани журналисти!

Както помним, в деня на полагането на клетва президентската администрация издаде едно комюнике, в което уточни, че съгласно протокола ще присъстват само членовете на правителството. Комюникето предизвика тогава малка медийна буря, защото никой не разбра смисъла му. Фактически, уточнението е било адресирано към премиера. Негова милост настоявал на щастливото събитие да бъде придружен както от съпругата си, така и от маминка. Точно като един хлапак, който иска да бъде видян от всичко живо, когато му се връчва награда с корона.

БТА

Публикувана на 01/11/13 22:58 http://e-vestnik.bg/16577/premierat-ponta-i-maminka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване