01/11/13 16:22
(http://www.hsnovini.com/)

Учениците с по-високи стипендии

Иван Панайотов, началник РИО – Хасково

Стипендиите, които получават учениците за успех в училище ще бъдат увеличени. Това е възможно с приетите още 20 милиона лева по перо „Образование” към Бюджет 2013. Увеличение на заплатите очакват и учителите. Възнагражденията им не са коригирани от 2007 година насам, коментира началникът на образователния инспекторат в Хасково Иван Панайотов.

От няколко десетилетия стипендиите на учениците не са променяни. До сега всички ученици със среден успех 5,50 или повече вземат по 21 лева на месец. Такава е сумата и на социалните стипендии. Очакванията са да те да станат 30 лева. Идеята е школата да имат по-голяма свобода при разпределянето на бюджета си за поощряване на учениците.

Предвидено е и допълнително повишение единния стандарт за издръжка на ученик, който ще бъде увеличен с 5,6 процента. Това ще  доведе до възможността да бъдат увеличени заплатите на учителите,  коментира началникът на инспектората. То ще бъде считано от 1 януари. Средната брутна заплата на учителите сега е малко над 650 лева.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване