01/12/13 15:27
(http://www.klassa.bg/)

Македонски деца учат български занаяти в Дупница

Десет гимназисти от македонския гр. Крива Паланка изучават традиционни български занаяти в Дупница по проект "Културното наследство – мост към общо бъдеще".

Проектът е по програмата "Трансгранично сътрудничество" и предвижда обучение на млади хора в традиционните български занаяти. Той е осъществен от общините Дупница и Крива Паланка, съобщава БТА.

Община Дупница е домакин на младежите от Македония, заедно с техните преподаватели, които изучават теоретично и практически традиционното за региона изработване на народни носии, кукерски маски, накити и кукли.

В инициативата са ангажирани три занаятчийки от Кюстендилска област, които преподават на младите хора своите умения в галерията "Околийската къща" в града.

След края на обучението община Дупница ще приготви специална изложба с носиите, маските, накитите и куклите, изработени от децата. Експозицията ще бъде показана на 18 януари в галерията "Околийската къща", която бе ремонтирана и реконструирана по същия проект, допълниха от общината.



















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване