01/12/13 22:41
(http://www.klassa.bg/)

Нов скандал в църквата

Изборът на новия български патриарх се саботира, обяви Софийската митрополия. Изявлението е отговор на отказа на Епархийския съвет и архиерейските наместници да подпишат списъка за епархийски представители, които ще избират нов патриарх на 24 февруари.
На 13 януари, неделя, предстои ключов избор на епархийски представители. Те са членовете на Църковно-народния събор, които ще гласуват за нов патриарх. Всяка епархия избира и трима клирици и двама миряни, които ще гласуват, само в Софийска те са повече - съответно шестима клирици и четирима миряни. Тези хора се избират от епархийски избиратели и архиерейски наместници, които вече са определени от предишния ЦНС. Проблемът е, че епархийските избиратели избират делегатите на събора, но всъщност от вече готов списък от 15 клирици и 8 миряни, пише vesti.bg.
Вчера Епархийският съвет и архиерейските наместници отказаха да подпишат списъка, защото той бе изготвен от наместник-председателят на Българската православна църква (БПЦ) митрополит Кирил, който изпълнява длъжността Софийски митрополит.
Доводът беше, че не познават хората в него и че не фигурират представители на всички околии край София.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване