01/13/13 15:57
(http://www.klassa.bg/)

4000 ин-витро бебета са се родили у нас през 2012 г.

4000 бебета са родени през 2012 г. по метода ин-витро, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от агенция "Фокус”.

По думите на министъра промените в Закона за здравното осигуряване са имали смисъл, защото дават шанс за дете на двойките с репродуктивни проблеми.

Атанасова подчерта, че договорите между изпълнителите на медицинска помощ и Националната здравноосигурителна каса тепърва ще бъдат подписани. По традиция това ще се случи през февруари.

Благодарение на бюджета за 2013 г. ин-витро процедурите вече ще се плащат от Здравната каса, а сумата, отделена за тези дейности през настоящата година е 15 млн. лв, обясни здравният министър.

"Досега се поемаха от държавния бюджет и кешови плащания. Нищо не се променя в работата относно ин-витро процедурите. Ще се запази функцията на Фонда за асистирана репродукция. Там ще се подават молбите. Там те ще се оценяват от експерти. След това ще се препращат към НЗОК, с която лечебното заведение има договор. Сменя се само платецът на средствата – не Министерството на здравеопазването, а НЗОК”, обясни Атанасова.

По думите й до няколко седмици ще се търси начин за пускане на регистъра на потенциалните донори.

Министърът на здравеопазването подчерта, че донорите в България са изключително малко, а същевременно списъците с чакащите е много голям.

За бъбречна трансплантация в момента чакат около 1000 души. Ето защо е важно във всяко лечебно заведение да се видят възможностите при възникване на донорска ситуация. Това ще позволи възможно най-бърза реакция и намирането на подходящ реципиент от България или Европа, поясни Атанасова.
















"Фокус”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване