01/13/13 13:46
(http://www.klassa.bg/)

Губернаторът на Сицилия спря монтирането на американска спътникова система

Губернаторът на Сицилия Розарио Крочета спря инсталирането на острова на елементи от спътниковата система на ВМС на САЩ MUOS(Mobile user objective system), съобщиха Нюзру и Би Би Си.
Крочета е взел решението, без да го съгласува с властите в Рим, като се възползва от статута на автономия, който има Силиция. На острова се намира американската военна база Сигонела.
Крочета иска първо да се увери, че антените на системата MUOS не са опасни за здравето на местните жители. Парламентът на Сицилия одобри предложението да се проведат допълнителни изследвания за влиянието на спътниковите установки върху околната среда и населението.
Крочета е обяснил мотивите си пред посолството на САЩ, като е подчертал, че не е антиамерикански настроен. Преди да го изберат за губернатор миналата година, той бе евродепутат от опозиционната Демократическа партия. От 1947 г. насам Сицилия за първи път има ляв губернатор.
Междуконтиненталната спътникова система е предназначена за по-бърз и сигурен обмен на военна информация. Станцията в Сицилия трябва да покрива района на Близкия изток и Средиземноморието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване