01/13/13 14:36
(http://www.hsnovini.com/)

На Банго Василий цялото семейство се събира и младите искат прошка от старите

Мъжете в къщата вдигат наздравица

Още от рано сутринта на 13- ти януари в хасковското село Узунджово са започнали да се подготвят за вечерта, когато ще празнуват циганската Нова година, наричана Банго Василий или Василица. Голяма част от селото са роми, близо 120 къщи в които живеят около 500 души.

През деня домакините приготвят баница, питка с пара, сърми, тиквеник и традиционния за празника петел.

В къщата на Митко и Анка от Узунджово тази вечер ще се събере цялото семейство и ще се отбележи празника.

„И да има, и да няма пари трябва да се отбележи празника, колкото има толкова. Събираме се и младите искат прошка от нас, по- възрастните. Пожелаваме си здраве да има”, сподели главата на семейството Митко.

Домакинята в къщата Анка с радост споделя, че и младите се включват в приготовлението и  се учат на традициите за празника. Докато тя и останалите жени от семейството приготвят вкусотиите за трапезата, мъжете вече са седнали на масата и вдигат наздравици.

Митко споделя, че щом настъпи вечерта всички роми в селото обикалят по къщите и искат прошка от възрастните, като този ритуал продължавал понякога и до 03:00 часа след полунощ. На сутринта идва и ред на най- малките, които обикалят роднините и ги сурвакат за здраве, като в замяна получават лакомства и парички. Както Митко казва  „Първите получават най- много”.

Празникът на циганската Нова година започва тази вечер и продължава 24 часа. Най- важното е да се съберат всички около масата и да празнуват заедно.

Младен Желязков

Стопанката Анка приготвят питката с пара

 

 

 

 

 

 

 

 

Петелът е неразделна част от ястията на масата

 

 

 

 

 

 

 

 

На 14- ти януари сутринта децата тръгват да по къщите, да пожелават здраве

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване