01/13/13 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Подсладените газирани напитки са свързани с увеличен риск oт депресия

Подсладените и диетичните газирани напитки увеличават риска от депресия, но консумацията на кафе го понижава, сочат резултатите от проучване на американски учени, цитирани от EurekAlert.

Ръководителят на екипа д-р Хунлей Чън от Националните институти за здравеопазване и изследвания на Северна Каролина заяви, че проучването обхванало 264 000 души на възраст между 50 и 71 години, които консумирали газирани напитки, чай, плодов пунш и кафе през 1995-1996 г.

Десетина години по-късно д-р Чън и колегите му попитали участниците дали са били диагностицирани с депресия от 2000 г. Оказало се, че поставените диагнози за депресия са 11 311.

"Хората, които изпиват повече от 4 кенчета или чаши газирани напитки дневно, са с 30 на сто по-голям риск от развитие на депресия в сравнение с онези, които не консумират подобни напитки, поясни д-р Чън. Хората, които изпиват 4 кенчета плодов пунш дневно, пък са с 38 на сто по-голям риск от депресия, отколкото онези, които не пият подсладени напитки.

Любителите на кафето обаче са с по-малък риск от депресия – изпиването на 4 чашки кафе дневно го понижава с 10 на сто." Рискът изглежда се увеличава за онези, които консумират диетична, вместо обикновена газирана напитка, диетичен, вместо обикновен плодов пунш и диетичен, вместо обикновен чай с лед.

"Проучването ни показва, че намалената консумация на газирани напитки или заменянето им с кафе без захар намалява риска от депресия, увериха учените.

Нужни са все пак допълнителни изследвания, които да потвърдят получените резултати. Депресираните трябва да продължат да приемат предписаните им лекарства."

Резултатите от проучването ще бъдат представени на годишната конференция на Американската академия по неврология в Сан Диего през март.






















EurekAlert


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване