01/15/13 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Christie s вади на търг култова картина на Модилияни със стартова оценка 25.6 млн долара

На 6 февруари, на търг в Christie’s ще бъде предложена картината „Портрет на Жан Ебютерн” (Jeanne Hebuterne (au chapeau); 1919) от Амадео Модилияни, която изобразява любимата на художника. Според сайта на аукционната къща, първоначалната оценка на творбата е между 25.6 млн. USD и 35.2 млн. USD. Произведението е водещ лот на вечерния търг Impressionist/Modern, от който се очакват приходи за 237 млн. USD, допълва Lenta.ru. „Портретът на Жан...”, чието състояние е безупречно, е показан в посмъртната ретроспектива на Модиляни, през 1922 г., по време на 13-ото Венецианско биенале. За последен път творбата е представена от март до май 1953 г. в Двореца на изящните изкуства в Брюксел в рамките на изложбата „Жените във френското изкуство” а след това и в амстердамския Рийксмузеум. На аукциона в Christie’s, картината е предложена от нюйоркски колекционер, който я купил през 2006 г. от Sotheby’s за 26 млн. USD.
Жана Ебютерн се запознава с италианския художник през пролетта на 1917 г. и двамата започват страстен роман. Жан, която също рисува, става любимият модел на Модиляни, като двамата живеят заедно едва три години. На 29 ноември 1918 г. тя ражда дъщеря им, която наричат с нейното име.
На 24 януари 1920 г., тежко болен, Амадео умира, а два дни след неговата смърт Жан се самоубива. Дъщеря им - Жан Модиляни  е осиновена от леля си, която живее във Флоренция. Тя израства, без да знае нищо за своите родители, но по-късно започва да проучва техния живот и през 1958 г. издава на английски език биографичната книга „Модиляни: човек и мит” .
По време на търга на 8 King Street, колекционерите ще наддават още за произведения на Анри Матис , Пабло Пикасо , Алберто Джакомети, както и на 41 творби на сюрреалисти. Според експерти, голям колекционерски интерес се очаква и към платното „Мурнау - изглед с град, църква и жп линия” от Василий Кандински, чиято оценка е между 8 млн. USD и 11.2 млн. USD.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване