01/15/13 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Fitch предупреди САЩ, че може да понижи кредитния рейтинг на страната

Рейтинговата агенция Fitch предупреди САЩ, че може да понижи своята оценка за кредитния рейтинг на страната и да лиши САЩ от най-високата оценка "ААА". Това може да стане, ако Конгресът във Вашингтон не се споразумее с президента Барак Обама за повишаване на дълговия „таван“. Ако властите не вдигнат лимита навреме, това ще доведе до формално преразглеждане на рейтингите на американските дългови инструменти. Въпреки това Fitch твърди, че рискът от фалит на САЩ е „изключително нисък“.

Председателят на Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ Бен Бернанке призова законодателите в страната да вдигнат „тавана“ на американския дълг, за да се избегне опасността от технически фалит. Бернанке уточни, че вдигането на ограниченията върху заемите не означава одобряване на нови държавни разходи. "Много важно е Конгресът да вземе необходимите мерки, за да се избегне възможността правителството да се окаже в неплатежоспособност", каза още Бернанке. Таванът на дълга до средата на февруари трябва да бъде вдигнат над сегашното равнище от 16,4 трилиона долара, за да продължи финансирането на годишния дефицит от 1 трилион долара.

Същевременно Бернанке в понеделник омаловажи опасенията на някои по-радикални централни банкери и инвеститори, че агресивното купуване на облигации ще доведе до по-висока инфлация. "Аз не вярвам, че това ще доведе до значително увеличение на инфлацията", заяви Бернанке. Фед има инструменти, за да излезе от политиката на количествени улеснения преди инфлацията да се повиши. Централната банка ще наблюдава внимателно дали политката на нулеви лихвени проценти, която е в сила от близо 4 години, ще доведе до неразумни решения на инвеститорите и надуване на балони, добави Бернанке. Но „най-лошото нещо, което може да направи централната банка, е да повиши лихвените проценти преждевременно", счита председателят на Фед.

След изказването на Бернанке президентът на САЩ Барак Обама предупреди Конгреса, че ако не бъде постигнато споразумение за повишаване на тавана на дълга, може да се стигне до икономически хаос, съобщи Reuters. Обама заяви, че за САЩ предстои добра година, ако не се намесва политиката. По думите му, отказът досега на републиканците да вдигнат тавана на дълга може да доведе до неплатежоспособност на САЩ, което ще попречи на правителството да осигури средства за програмите за социално подпомагане и вероятно ще доведе страната до рецесия. "Надявам се, че здравият разум ще надделее", допълни американският президентът. "Евентуално спиране на дейността на правителството заради „тавана“ на дълга ще навреди на икономиката", предупреди той. Обама също отбеляза, че вдигането на тавана на дълга не разрешава правенето на повече разходи, а просто позволява на страната да покрие разходи, които е натрупала.

Според него би било "безотговорно и абсурдно" да не бъде вдигнат „таванът“ на дълга. Барак Обама подчерта, че се е съгласил на много съкращения на разходите и сега е време за подобряване на данъчния кодекс, за да се премахнат вратичките в закона за някои корекции на социалните програми. Президентът коментира още, че САЩ имат напредък при съкращаването на дефицита и се движат към целевото намаляване от 4 трилиона долара. Според него обаче дефицитът не може да бъде намален само чрез орязване на разходите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване