01/15/13 13:02
(http://www.klassa.bg/)

Бивш австрийски вътрешен министър и евродепутат влиза в затвора

Бившият министър на вътрешните работи на Австрия и бивш евродепутат Ернст Щрасер бе осъден на 4 години затвор за корупция, предаде АФП. Процесът във Виена започна, след като бяха показани видеозаписи, на които политикът иска пари в замяна на съдействие за промени в законопроекти, обсъждани в Европейския парламент. Записите са от 2010 и 2011г. Щрасер е поискал 100 000 евро за година.
Искането за подкуп бе регистрирано от журналисти от в „Сънди таймс“, които се бяха представили за преговарящи от името на измислената фирма Bergman & Lynch. Една от срещите на „лобистите“ с австриеца бе в „офис“ на фирмата, пълен с хора. Всички присъстващи са били работещи във вестника. Щрасер се оправда, че се е съгласил на разговори с тези хора, защото ги взел за тайни агенти и искал да разбере кои са те.
В подобна клопка на журналисти от същия вестник вестник преди това попаднаха други евродепутати: Адриан Северин от Румъния, Зоран Талер от Словения и Пабло Салба от Испания. Те не се признаха за виновни, но Северин бе изключен от издигналият кандидатурата му партиен съюз, а Талер сам си подаде оставката.
Щрасер също се отказа от мястото си в ЕП при разгарянето на скандала. Той бе министър на вътрешните работи на Австрия от 2000 до 2004 г. Влезе в Европарламента през 2009 г. като представител на Австрийската народна партия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване