01/15/13 13:32
(http://www.klassa.bg/)

Добрев: ВМЗ трябва да се преструктурира, за да има купувач

Без структурни промени и съкращение на персонал за ВМЗ-Сопот няма да се намери инвеститор,  а единственият изход остава продажбата на завода. Наистина без инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството,  заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред Нова телевизия във вторник. Той коментира изходът за оръжейния завод в Сопот, чиято процедура за приватизация се провали в понеделник.
По думите на Добрев икономическото министерство започва активен диалог с представители на синдикатите, за да бъдат направени известни реформи в предприятието. Голяма част от тях са свързани именно със съкращаването на голям брой от работниците.
“ Възможно е да стигнем до идеята да продаваме без стратегия. Вече имахме процедури, в които няма специална стратегия, но с разговори между нас и синдикатите са постигани добри резултати, например като в продажбата на "Булгартабак”, каза Караниколов.
Икономическият министър обясни, че в момента предприятието е поставено пред няколко основни проблема – не само неизплатените заплати на стачкуващите, но и предстоящото дело за несъстоятелност, което ще се гледа на 21 януари в съда.
През последните 15 години ВМЗ е трупало задължение след задължение. Към момента има натрупани над 150 млн. лв задължения, а по-голямата част от тях – 100 млн. лв са към частни кредитори, които един по един завеждат дела за несъстоятелност. А несъстоятелността на завода би бил възможно най-отрицателният изход от ситуацията“, обясни Добрев.
"Вече сме говорили част от хората, които ще бъдат съкратени от ВМЗ да бъдат настанени на работа в общината, в други частни фирми в региона. Но едно такова преструктуриране трябва да се извърши, защото в противен случай ние няма да можем да спасим предприятието от несъстоятелност, което означава, че няма да има заплати, а не заплатите да закъсняват или трудно да ги гарантираме“, посочи Добрев.
По-късно във вторник и премиерът Бойко Борисов обясни, че поне 700-800 от работещите 3200 в заводите трябва да бъдат съкратени, за има инвеститор. Частните заводи он виенно промишления комплекс работят с персонал от 600 -700 души, посочи той.
По повод на вчерашното изказване на лидера на КНСБ Пламен Димитров, че ВМЗ може да се „влее“ в във военно-ремонтния холдинг „Терем“, собственост на министерството на отбраната и по този начин да бъде спасено, Добрев бе категоричен, че подобна възможност е напълно неизпълнима. Според него сливането на двете предприятия дори би влошило състоянието на ВМЗ.
Работниците в заводите обаче продължават протестните действия с искане на дължимите им заплати.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване