01/15/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Кубинците нямат търпение да тръгнат по света

Асошиейтед прес

Кубинка танцува “бели денс” на площад “Пласа де катедрал” в Хавана. На площада се събират музиканти и танцьорки и забавляват туристите, всяка вечер има различни изпълнители. Снимка: Любомир Любенов

Подобно на мнозина кубинци, 16-годишната Ана Лилиам Гарсия се вълнува от идеята да види света отвъд този комунистически остров, който е по-малък от щата Пенсилвания.

Някога това беше абсолютно невъзможно, но днес тя мечтае да се срещне с няколко роднини във Флорида - може би дори и с Мики Маус.

“Всичките ми братовчеди и чичовци са в Маями”, каза Гарсия, а лицето й се огря, когато заговори за влизащия в сила в понеделник нов закон, който ще позволи на повечето островитяни да пътуват в чужбина без да искат разрешение от правителството или да плащат за скъпи изходни визи. “Иска ми се да видя “Дисниленд” в Съединените щати. Ще мога да пътувам!”

Преразглеждането на действалия от десетилетия кубински миграционен закон, което бе обявено преди три месеца, премахва омразната изходна виза, известна като “бялата карта” и е може би най-силно очакваната от серии реформи, въведени от президента Раул Кастро.

Наблюдатели предсказват, че това ще се изрази само в скромно първоначално нарастване на пътуванията на кубинците, които все още трябва да си извадят входна виза, за да пътуват до повечето страни, включително до САЩ. Критици пък отбелязват, че законът включва клауза за “национална сигурност”, която може да бъде използвана, за да се забрани излизането на правителствени опоненти, квалифицирани работници и хората с достъп до поверителна информация.

Но ако бъде приложено безпристрастно, “отварянето на вратите” ще отстрани една от най-сериозните критики спрямо спазването на човешките права в една страна, която дълго време контролираше кой може да напусне, поради което опозиционери нарекоха Куба “остров затвор”.

“Важното е, че хората виждат това като символична стъпка по-скоро с известно, отколкото със съществено значение”, заяви Джеф Тейл, анализатор на Куба към мозъчния тръст Офис за Латинска Америка във Вашингтон. “Тя символизира края на държавната намеса в нормалния живот на хората така, както го правеше досега.”

Новият закон включва няколко конкретни клаузи, които ще са от полза за много кубинци.

За Гарсия това означава шанс за пръв път да пътува, тъй като по старите правила повечето непълнолетни можеха да напуснат Куба само ако планират то да е за постоянно.

Като гражданка с двойно испанско гражданство, нещо с което тя и десетки хиляди други кубинци са се сдобили заради испанския си семеен произход, тийнейджърката може да посети Флорида без да трябва да се притеснява за американска виза.

Роднините й там ще помогнат за самолетния билет и другите разходи, които не са по възможностите на родителите й.

“Лелите ми и чичовците ми са толкова радостни”, казва Гарсия. “Мечтая си да видя целия свят… но винаги бих искала да се върна там, където са семейството и приятелите ми.”

Мярката изключително много опростява пътуванията, премахвайки изходната виза и отменяйки изискването кубинците да представят писмена покана от някого, който се намира в страната-дестинция.

В миналото почти всички молби за изходна виза бяха одобрявани, при това относително бързо, но цените бяха непосилни за мнозина в тази страна, където средната месечна заплата е едва 20 долара. В зависимост от различните по вид заявления и нотариални такси, цените стигаха до 300 долара и нагоре за пътуване, а някои кубинци плащаха допълнителни 200 или 300 долара на хора в чужбина за покани.

Сега местните трябва само да подадат единично заявление за паспорт на стойност 100 долара, който може да бъде подновен на всеки две години за 20 долара.

Новите правила също така увеличават времето, което кубинците могат да прекарат извън страната, без да губят правото си на жителство, от 11 на 24 месеца. Това ще улесни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване