01/15/13 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Летищата във Варна и Бургас с 4,9% ръст през 2012 г.

Летищата във Варна и Бургас бележат 4,9% ръст на обслужените пътници през 2012 година, съобщи БГНЕС. Техният брой достигна общо 3 602 004 пътници.
От оператора "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт информират, че ключови пазари на летищата Варна и Бургас остават Германия и Русия. За втора поредна година руският пазар е най-силно изразения на двете летища, с високи темпове на нарастване. Най-предпочитаната дестинация на двата морски аеропорта се запазва руската столица Москва.
Летище Бургас отбеляза през изминалата година 2 380 536 обслужени пътници, което е 5,65 % ръст. За втора поредна година бургаското летище бележи двумилионен трафик. Най-много пътници летище Бургас обслужи от Русия. Техният брой в края на 2012 достигна 529 890 души, което е 35% ръст в сравнение с предходната година. След тях се нареждат пътуващите от и за Германия, които почти запазват миналогодишните нива. Следват ги гостите от Великобритания и Чешката република, с ръст съответно от 6% и 22%. Най-динамичните месеци за летище Бургас отново бяха юли и август, когато летището обслужваше по 700 000 пътници на месец и това за поредна година го нареди на първо място по месечен трафик в страната. Най-много пътници са летели по дестинациите Москва, Прага, Лондон.
През 2012 година на летището бяха открити нови дестинации, до които се изпълняваха редовни и чартърни полети: до Цвайбрюкен (Германия), Болоня и Рим (Италия), Бремен (Германия), Челябинск, Самара и Казан (Русия). 9 бяха новите клиенти на летище Бургас през миналата година. Те изпълняваха полети до различни направления в Германия, Полша, Латвия, Естония, Австрия, Украйна.
През 2012 на летище Варна обслужи 1 221 468 пътници, което е положителен ръст от 3,35% и за първи път от 6 години насам е налице тенденция за нарастване на пътническия трафик на Северното Черноморие. Летище Варна започна да оперира в края на месец февруари, след успешното приключване на изпълнението на големия инфраструктурен проект за рехабилитация на пистата за излитане и кацане. На челното място по брой обслужени пътници през 2012 година са гостите от Русия. Техният брой нарасна с 20%, като достигна 343 674. Следват ги пътуващите от и до Германия с ръст от 15%. Увеличение на трафика със 7% има и по вътрешни линии (София). Трите най-предпочитани дестинации от и до летище Варна са Москва, София, Дюселдорф. Данните показват увеличение спрямо миналата година и на трите позиции. Нови дестинации, които летището обслужва през миналата година са Перм (Русия) и Нант (Франция).
През 2012 летище Варна работи с 12 нови авиокомпании, които изпълняваха полети до различни направления в Германия, Русия, Словения, Франция, Швеция, Полша
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване