01/15/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Новият екип на Обама показва, че уроците от Ирак са забравени

Барак Обама се среща с американски войници в Багдад. Снимка: Белия дом

Хората на ключовите му назначения допринесоха за най-тежката външнополитическа грешка от поне едно десетилетие. Можем ли да им се доверим в друга война?

През април 1968 г. взвод от американската Девета пехотна дивизия във Виетнам закачи жица и задейства мина. В бронетранспортьора имаше двама братя - Чък и Том Хейгъл. Чък измъкна изпадналия в безсъзнание Том от отломките и двамата бяха евакуирани. “В нощта, когато Том и аз бяхме евакуирани с медицински хеликоптер, си казах: Ако се измъкна оттук и някога бъда в състояние да влияя на политиката, ще направя всичко по силите си да се избегне ненужната безсмислена война”, каза Чък за сп. “Виетнам”.

През 1996 г. Чък бе избран за сенатор от Републиканската партия в щата Небраска. Изправен пред една “ненужна безсмислена война” в Ирак през октомври 2002 г., той гласува за нея. Миналата седмица Обама го избра за свой министър на отбраната.

На 22 април 1971 г. младият ветеран от Виетнам Джон Кери свидетелства пред комисията за външни отношения на Сената. Той изтъкна военните престъпления, извършени от американски военни във Виетнам и запита: “Как може да поискате от един човек да се жертва заради грешка?”

“Ние измислихме рационални оправдания, че разрушаваме села, за да ги спасим. Видяхме Америка да губи чувството си за морал след като тя спокойно прие масовото убийство на цивилни в Ми Лай и отказа да се раздели с образа на американските войници, които раздават шоколади и дъвки”, каза той.

През октомври 2002 г., когато му се удаде възможността да спре американски военнослужещи да умират и убиват заради грешка, Кери не се възползва от нея. Като сенатор демократ от щата Масачузетс той също гласува за иракската война. Миналият месец Обама го избра за свой държавен секретар.

“Ако не ви е грижа за гнусотиите, не ви е грижа за истината. Ако не ви е грижа за истината, гледайте как гласувате”, писа Тим О’Брайън в романа си за виетнамската война “Пратете хора на война, те се връщат у дома със сквернословия”. Пратете същите тези хора в Конгреса няколко десетилетия по-късно и гледайте как гласуват. Мнозина губят апетита си към истината и като застанат на подиума започват да говорят глупости.

При всичката пролята кръв и похарчени пари във военните конфликти на САЩ, кланетата и хаоса, които те предизвикват и враговете, които създават, твърде малко от уроците изглежда се проумяват от политическата класа. Най-скорошните номинации на Обама сочат, че въпреки цялата му реторика за обръщането на нова страница във външната политика, той не може да устои да се върне към авторите на най-дискредитираните й неотдавнашни глави, за да изготви следващия епизод.

Противопоставянето на Обама на тази война бе от основно значение да привлече подкрепа като сред редиците на Демократическата партия, така и от нацията изобщо. То контрира критиките за липсата му на опит и прекалена амбиция с доказателства, че той има трезва преценка и принципи.

Само една седмица преди Кери и Хейгъл да гласуват за войната, Обама се изказа против нея на митинг в Чикаго, когато беше сенатор от щата Илинойс, и определи нахлуването като “тъпа война. Прибързана война. Война, основана не не разума, а на страстите, не на принципа, а на политиката.” При 62 процента от американците в подкрепа на войната по онова време, това бе риск за един постоянен кандидат за по-висока длъжност.

Обаче откакто пое най-високата длъжност, той многократно издигаше на ключови външнополитически постове хора, които са били достатъчно тъпи, прибързани или безпринципни да подкрепят тази война. Вицепрезидентът му Джо Байдън бе един от глашатаите на демократите за войната. Той задържа министъра на отбраната на Буш Боб Гейтс на същия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване