01/15/13 17:04
(http://www.hsnovini.com/)

От регионалната библиотека уважиха годишнината на Алеко Константинов

РБ “Христо Смирненски” с изложба по случай 150 години от рождението на Алеко Константинов

По случай 150 –годишнината от рождението на Алеко Константинов в местното културно средище представят изложба с негови произведения и снимки.

Изложбата посветена на един от най- обичаните български автори не се представя за пръв път в регионалната библиотека, но по случай кръглата годишнина от рождението, от библиотеката са представили по- голяма част от трудовете на Алеко Константинов. Всеки, който посети централното фоайе на сградата може да види отблизо издания на някои от най- прочутите произведения на автора. Има и книги със снимков материал, които илюстрират моменти от живота на Алеко и неговото семейство. От ръководството на библиотеката са решили този път да направят по- голяма изложба, за да си припомнят хасковлии, за силата на неговото творчество и влиянието му в обществеността.

“Представен е и фототип на първото издания на „Бай Ганьо” от 1985- та година. Освен многобройните издания на „Бай Ганьо”, изложени във фоайето, могат да се видят и редица статии на Алеко, писани във вестниците „ Знаме” и „Прогрес”, в списание „Мисъл”. Не липсват и издания на пътеписа „До Чикаго и назад”. Представена е и книгата „Български преводачи”, в която са поместени доста преводи на чужди писатели, направени от автора”, заяви за Хасково Новини Дияна Ванчева, която е библиотекар в РБ “Христо Смирненски”.

Най- старите издания, които са изложени в библиотеката са от 1894- 1895- та година, а най- новите са от преди няколко години. Изложбата ще остане открита за любителите на Алеко Константинов в рамките на 1 месец, през който всеки желаещ ще може да се докосне отблизо до неговото творчество през годините.

Младен Желязков
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване