01/15/13 11:56
(http://www.klassa.bg/)

Почина последният евреин от списъка на Шиндлер

 На 83-годишна възраст в Лос Анджелис почина след 4-годишна борба с рака Леон Лейсон, последният евреин в чудодейния списък на Оскар Шиндлер с имената на 1100 евреи, спасени от германския индустриалец с аргумента, че са необходими за военната промишленост.

След края на Втората световна война Лейсон напуска родния си град Краков в Полша и емигрира в САЩ, където в продължение на десетилетия не е споменавал за своята невероятна съдба, защото мислел, че това не интересува никого. Едва след като Стивън Спилбърг прави своя шедьовър "Списъкът на Шиндлер", той разказва как се е спасил от зловещите концентрационни лагери на нацистка Германия.

"Малкият Лейтон", както го наричал Шиндлер, бил само на 13 години, когато работел в неговите фабрики, и трябвало да стъпва върху висок сандък, за да борави с поверената му машина. Той гладувал като всички останали от списъка, но тъй като бил малък, индустриалецът удвоил порциона му. Двама негови братя станали жертва на Холокоста.

















БГНЕС









 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване