01/15/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Първият тур на президентските избори изненада чехите

ИТАР-ТАСС

Татуираният кандидат
Владимир Франц (1959), известен като Аватар, композитор на опери и художник, е трети сред кандидатите в допитванията преди президентските избори в Чехия. Снимка: личен сайт

Броени часове преди началото на първия тур на президентските избори в Чехия резултатите от вота изглеждаха на практика предрешени. Според всички рейтинги и допитвания до общественото мнение за втория тур се очакваше да се класират двама бивши премиери - Милош Земан и Ян Фишер. Затова се и очакваше, че противоборството на втория тур ще бъде именно между тях двамата. Като допълнително доказателство, че от гласуването не могат да се очакват никакви изненади бе изтъквана спецификата на чешкия национален характер - т.е. че това са спокойни хора, които не бързат и не са склонни към прибързани и необмислени решения.

Земан и Фишер изглеждаха едва ли не идеалните кандидати за победа на първия тур. И двамата са опитни политици, идеологическите корени и на двамата са в социалдемокрацията, и - което е най-главното - нито един от двамата не беше успял да се компрометира с близки отношения с днешното дясно правителство на премиера Петър Нечас, което пое отговорност за непопулярни реформи и през последните месеци непрекъснато губи обществена подкрепа.

Изглеждаше, че на първия тур на гласуването напълно може да се заложи на схемата от изборите за местни органи на властта и частичните избори за Сената през октомври миналата година, на които убедителна победа извоюваха представители на левите сили - Чешката социалдемократическа партия и Комунистическата партия на Чехия и Моравия. Заради раздразнението си от необходимостта “да затягат коланите” чешките избиратели изглеждаха готови за следващите пет години да предпочетат президент, който според тях се асоциира с лагера на левицата.

Тази увереност се поддържаше и от рейтингите, според които двамата кандидати на десницата - външния министър Карл Шварценберг и сенатора Пржемисъл Соботка нямаха никакви шансове на първия тур, още по-малко на втория. И двамата в очите на избирателите по най-тесния възможен начин са свързани с правителството на управляващата коалиция - Шварценберг е вицепремиер и оглавява новата партия ТОП09 Традиция, Отговорност, Просперитет , а Соботка по принцип бе номиниран от управляващата Гражданска демократическа партия, отговорна за всички реформи.

Но след първия тур на гласуването, чиито резултати погребаха теорията за “спокойни избори”, всички започнаха да обръщат внимание на двете “мини”, заложени под твърденията, че от първия тур не трябва да се очакват сензации.

Що се отнася до “спокойните избори”, явно повечето от гласоподавателите до последния момент не са били уверени, че предварително “избраните” кандидати са наистина политиците, за които си струва да се гласува. Седмици преди изборите 68 на сто от хората, които уж вече бяха решили за кого ще гласуват, предупреждаваха, че в последния момент могат да премислят, дори ако вече са влезли в избирателната секция.

Втората скрита заплаха за “спокойните избори” е в това, че гражданите на Чехия се ориентират в своя избор не само по политическите програми, партийната принадлежност и обещанията на кандидатите, а и от техния чар, твърдост и способност да променят отношенията между политическия елит в страната и обикновените хора.

От тази гледна точка Земан отново бе едва ли не идеалният кандидат. В Чехия още цитират неговото изказване, че иска да промени създалата се ситуация, в която местните политици “често са наричани крадци или глупаци, а понякога - и крадци, и глупаци”. Сдържаният в приказките си Фишер по никакъв начин не би могъл да блесне с нещо подобно. Пък и по външност той никак не напомня за могъщия крал, към който несъзнателно се стреми част от непредубедените чехи, които за пръв път получават възможност пряко да избират държавния глава.

Двете “мини” бяха задействани в събота буквално в първите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване