01/15/13 13:10
(http://www.klassa.bg/)

Румен Димитров: Телевизионната поредица „Това е България“ ще привлича туристи и инвеститори

Румен Димитров 17 години е директор на „Държавен пътуващ театър“ София. Бил е зам.-министър в Министерството на културата при правителството на Симеон Саксгобургготски. От 3 години Димитров е изпълнителен директор на „Глобус Медиа груп“. Медийната група обединява 3 телевизионни канала: „Травъл ТВ“, „Травъл ТВ HD“ (първият HD канал в страната, който съществува от 2006 г.) и „Комюнити ТВ“. И трите канала са бутиков тип, представящи сектора „пътешествия, приключения, туризъм“. Това са „дискавърски“ формат програми, предназначени за публика, която харесва туризма и пътешествията.


-Г-н Димитров, кога стартира идеята за Вашия нов проект и каква е същността му?

Началото на създаването на проекта датира от пристигането ми на ръководния пост в медийна група „Глобус Медиа груп“. Това е първият национален видеокаталог на страната под надслов „Това е България“. Състои се от общо 13 филма, 12 от които интерпретират различни основополагащи теми от живота на България от създаването й досега. Поредицата завършва с обобщаващ 13-ти филм, който е 90-минутен, представителен и художествено-документален и се нарича „Това е България“. Последният филм е, така да се каже, съвкупност от всичките 12-теми.

-Бихте ли споменали в аванс някои от темите?

Част от темите са: архитектурата на българите, природата на България, водите на България, бит и култура на българите, историята на България, българските села, българското Черноморие, българските вина и т.н. Както виждате, това са теми, характеризиращи страната ни като „целунато от Бога място“.

Идеята е да се представи страната като цяло. Например при представянето на „водите на България“ се имат предвид всички води и водни басейни: реки, море, карстови извори, минерални води и т.н. При представяне на природата се включени различни аспекти от изключителните ни природни красоти, включително биологично разнообразие, резервати и т.н. За всяка от темите са ползвани консултанти.

-Как стигнахте до идеята за цялата поредица и изброените интересни теми от нея?

Това са темите, които характеризират страната ни най-пълно като територия, където има древни и богати пластове култура и цивилизация, има несравнима природа и обичаи. Изобщо, след като се изгледат филмите, добивате представа за България и ви се приисква да дойдете на място и да видите представеното, ако още не сте идвали.

-А какви са функциите на Вашия видеокаталог „Това е България“?

Той има три основни функции. Едната е познавателно-образователна. Даже много от нас, българите, не знаем с какви несравними културни богатства и природни красоти разполага страната ни. Втората функция е, да повдигне националното самочувствие на българина. Знаейки за всичко това, което има, и гледайки заснетото във филмите, човек повдига самочувствието си като българин. Бих казал, че тази поредица от филми е катализатор на процеса по идентификацията и идентичността на българина, който е задължителен за всеки от нас като част от българския народ.

Трета, но не последна функция е, да се привличат нови приятели и инвеститори  в различните райони на страната. Тази роля е особено изразена във филма „Съвременна България“, който показва колко привлекателна и сега е България, включително за бизнес и за нови партньорства и приятелства.      
 
-Г-н Димитров, по кои канали, освен по трите на „Глобус Медиа груп“, ще можем да гледаме филмите и кога започва излъчването им?

-По всяка вероятност поредицата първо ще бъде излъчена по БНТ, която ще придобие ексклузивни права, защото е обществена медия. Преговаря се и с „Дискавъри“ и ВВС, т.е. ще има излъчвания и в чужбина по едни от най-гледаните канали.

По нашите три канала излъчването на поредицата ще започне от март или април. През март ще има премиера на видеокаталога в Брюксел под личния патронаж на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Така че след премиерата в Брюксел ще тръгне излъчването и в страната, и в чужбина.

-Създаването и заснемането на такъв грандиозен проект вероятно е изисквало не малко финансови средства...

-Да, осигуряването на финансирането на проекта беше трудно. Бюджетът на продукцията е над 1 млн. лева и без помощта на много хора не би могъл да се реализира. Ще започна с това, че проектът е създаден под патронажа на ЮНЕСКО и с подкрепата на Министерството на външните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на образованието, младежта и науката. Подкрепя ни също Агенцията за българите в чужбина, както и Балгарската агенция за инвестиции. Имаме подкрепата и на немалко неправителствени организации, които логистично и с лобиране помагаха и помагат за реализиране на проекта.

Официален спонсор „Това е България“ и човекът, без който този проект нямаше да може да се реализира, е Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на „Корпоративна търговска банка“. Те финансово застанаха зад проекта. Подкрепи ни и Красимир Станев (изпълнителeн директор на „Албена“ АД), както и „Енергоремонт Холдинг“, „Риск Инженеринг“ и „Мост Компютърс“. Имаме и други спонсори, включително и държавни предприятия, като АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, „Мини Марица Изток“, също и около 50 общини от страната.

С радост мога да кажа, че вече филмите са завършени и монтирани и се превеждат и озвучават на 5-те официални европейски езика плюс руски. Разпространението на видеокаталога ще става чрез мисиите ни в чужбина, чрез Министерството на външните работи и чрез магазинната мрежа на културните институти в България и чужбина. Тук е мястото да спомена, че видеокаталогът ще се разпространява и във всички държавни училища у нас и български училища в чужбина, като учебно помагало. 

-Да погледнем и практично на въпроса. Освен основните си функции, филмите ще привлекат ли и нови туристи в нашите курорти?

-При всички случаи, и не само туристи. Смятам, че интересът, който ще предизвикат филмите към страната ни, към историята й и към пластовете култура по нашите земи от древността досега, ще е много голям. Историята ни е изключително интересна, така че фактите във филмите са достатъчни, че да събудят интереса на обикновения жител на Европа, а и на света. Да не говорим за разположението на страната ни като геополитеческо присъствие на Балканите и в Европа, което също е важно за чуждите инвеститори.     

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване