01/15/13 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Хакнаха сайта на Масачузетски технологичен институт

Аnonymous хакнаха сайта на престижния Масачузетски технологичен институт (MIT). Хакерската атаката идва часове, след като от учебното заведение стартираха вътрешно разследване за ролята си в самоубийството на младия IT специалист Аарон Шварц, съобщава сайтът cnet.com.

26-годишният Шварц, който е един от основателите на популярната социална платформа Reddit и радетел за свободния достъп до различни документи в интернет, извърши самоубийство в петък (11 януари). През юли 2011 година той бе арестуван и обвинен в кражбата на 4 млн. документа от MIT и от платения дигитален архив JSTOR, съхраняващ научни списания и публикации.

Атаката на Anonymous е била насочена срещу поне два уебсайта на MIT. По случая хактивистите пуснаха на  страницата на MIT съобщение, в което по изключение загърбват борбената си лексика и призовават за извършване на реформи в памет на Шварц.

Сред исканията на хакерите влизат желание за цялостна реформа на криминалното право, засягащо киберпрестъпленията, както и реформа на законите за авторското съдържание и интелектуалните права.

Желанието на хакерите е да се върнат "правилните принципи, защитаващи общото благо на мнозинството, вместо частните интереси на малцина".



















cnet.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване