01/16/13 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

В болницата на Чавес и Кастро

Ройтерс 

Операция в елитната кубинска болница. Снимка: официален сайт

Никога не бихте не досетили, че един от най-известните управници в света - президентът на Венецуела и самозван революционер Уго Чавес, се бори с рака в Центъра за медицинско-хирургични изследвания в Хавана (CIMEQ или ЦМХИ).

В уикенда нямаше видимо засилване на охраната пред главния вход на болницата, където гардове в масленозелени униформи проверяваха влизащите и излизащи посетители и отпращаха шляещи се репортери.

Просторният триетажен комплекс, подчинен на вътрешното министерство на Куба, се намира близо до зеления Сибони - един от най-елитните квартали в западния край на столицата - и е на няколко минути от дома на Фидел Кастро.

Измина месец, откакто борбеният на времето, а сега покосен от рак Чавес, лидер на една от държавите най-големи производители на петрол в света, бе опериран за четвърти път в тази болница. Този път обаче липсват приповдигнати съобщения за негово възстановяване.

Най-известният пациент на CIMEQ, 86-годишният Фидел Кастро, е лекуван там от 2006 г. Той бе опериран след вътрешен кръвоизлив, което го принуди да предаде властта на своя брат Раул Кастро.

Чавес често посещаваше в болницата мъжа, когото нарича свой наставник, но сега е вторият най-известен пациент на CIMEQ. В драматичен обрат на съдбата Фидел Кастро редовно бди до леглото на 58-годишния президент на Венецуела, откакто му бе направена първата операция през 2011 г.

В неясните комюникета на венецуелското правителство се говори за неочаквано кървене при последната операция на Чавес и за белодробно възпаление, което от средата на декември държи президента в “стабилно”, но “деликатно” състояние.

Нито дума не се чу от обикновено гласовития Чавес, нито дори един туит. Профилът му в Туитър, който има почти 4 милиона последователи, мълчи от 1 ноември.

Семейството на Чавес организира бдения в Хавана, а други венецуелски лидери и редица латиноамерикански държавници идват и си отиват в израз на подкрепа. Президентите на Аржентина и Перу го посетиха този уикенд.

Каква точно е била операцията, дори видът и точното място на рака, с който се бори Чавес, са държавни тайни. VIP зона с неограничени възможности

Според мнозина кубински лекари и сестри, CIMEQ е най-качественото медицинско заведение на карибския остров, разполагащо с модерна техника и медикаменти, както и с правото да използва топ специалисти и медицински екипи от други болници, както стана в случая с Чавес.

“CIMEQ живее в 21 век и е равностоен на някои от най-добрите медицински центрове в света, докато останалите болници в Куба все още са в 20-и век”, заяви местна лекарка, която помоли името й да не се споменава. “Няма недостиг на запаси и медикаменти, храната е страхотна”, добави тя.

Болницата лекува предимно служители на вътрешното министерство, техните семейства, както и жителите на района, при това безплатно.

В страна, където оплакванията са нещо обичайно, е много трудно да се намери човек, който да каже лоша дума за тази болница, освен, че е запазена изцяло за елита. “За съжаление преди по-малко от година баща ми почина от рак в CIMEQ”, каза 47-годишният вътрешен дизайнер Агуст Даниел. “Лекуваха го в CIMEQ в продължение на години и се грижеха за него прекрасно. Той почина, защото ракът убива и понякога просто нищо не може да се направи”, каза той.

CIMEQ може да се похвали с крило за чужденци, готови да платят за грижите, както и със специални VIP помещения за топ лидерите на Куба или важни личности от други страни.

“Бележити личности от изкуството, науката и политиката от цял свят са получавали грижи в нашите модерни и качествени съоръжения”, пише в уеб страницата на болницата.

Малко е известно за VIP помещенията на болницата, където е лекуван Чавес, освен, че разполагат с най-нови технологии и работещите там периодично биват изолирани. ...

Публикувана на 01/16/13 23:03 http://e-vestnik.bg/16610/v-bolnitsata-na-chaves-i-kastro/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване