01/16/13 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Газпром под натиск - лош момент за Южен поток

Асошиейтед прес

Руският енергиен гигант Газпром харчи милиарди, за да разшири вече мащабното си присъствие в Европа. Само че трябва да стъпва внимателно - предлагането на природен газ в световен мащаб силно нараства, а цените спадат, давайки на европейските енергийни компании и бизнеса по-голямо предимство в договарянето на доставките.

На пищна церемония през декември, поставяща началото на строителството на нов газопровод към Европа, Газпром показа, че индустриалната му мощ отговаря на цената на проекта - 16 милиарда евро (20,92 милиарда долара). На брега на Черно море, 600 мили южно от Москва, компанията построи осем масивни палатки със стоманена конструкция, за да подслони руския президент Владимир Путин, шефовете на Газпром и различни европейски партньори - и всичко за двучасова церемония, на която два къси участъка от новия газпровод Южен поток бяха съединени чрез заваряване.

Въпреки цялата обществена възхвала, изсипана върху Газпром по време на събитието, зад кулисите имаше признание, че компанията губи част от влиянието си над Европа. И въпреки че регионът ще остане силно зависим от руския природния газ още десетилетия, позициите му да настоява за по-изгодни цени ще укрепват. Това е така, защото Газпром е изправен пред конкурентен натиск в глобален план на фона на нарастващото производство на газ в САЩ, Австралия, Близкия изток и Африка. С други думи, той повече от всякога се нуждае от Европа.

Роден извън съветското министерство на газа при треската за приватизация в Русия в края на 80-те и през 90-те години на миналия век, Газпром на практика е газовата индустрия в страната, покривайки около 80 % от добива на природен газ там. Компанията, която отчете около 5 милиарда долара чиста печалба за второто тримесечие на 2012 година, държи монопола на руския пазар за износ на газ и може първа да избира кое находище да разработва. Миналата година Газпром е изнесъл близо 238 милиарда кубични метра природен газ по света.

По-голямата част от този износ пристига в Европа. Компанията покрива една четвърт от газовите нужди на 27-членния ЕС, около 124 милиарда кубични метра, според Евростат. Европа все още е обвързана с Газпром, тъй като в момента е почти невъзможно да намери достатъчно газ от други източници, за да замести цялото количество, което компанията изнася.

Газопроводът Южен поток - съвместно финансиран от Газпром, италианската Eni, френската EdF и германската Wintershall - бе замислен през 2007 година. Предвижда се Южен поток да започне да функционира през 2015 година и да транспортира до 63 милиарда кубични метра руски газ годишно до Балканите, Австрия и Италия.

Само че пазарът на природен газ драстично се промени откакто се появи идеята за Южен поток. Запасите от природен газ и експортните съоръжения никнат по целия свят. Европейски енергийни групи вече започнаха да внасят газ от Катар и ще имат възможност да избират измежду все повече доставчици с пускането в действие на още съоръжения.

През последните няколко години Газпром е замесен в спорове с европейските си клиенти във връзка със своята ценова политика. Големите европейски енергийни компании - като германската E.ON, френската GdF Suez и полската PGNiG - са недоволни от твърдите, според тях, договорни условия: високи тарифи, обвързани с цените на петрола и клаузата “вземай или плащай” (take-or-pay), която принуждава енергийните дружества да купуват обемите, от които те може и да нямат нужда.

През 2012 година Газпром изнесе газ за Европа при средна цена от 381 долара за 1000 кубични метра - или 10,88 долара за 1000 кубични фута. Това е повече в сравнение с двата най-важни репера за сравнение, Великобритания и Амстердам, които имат средни цени за газа съответно от 9,47 долара за 1000 кубични фута и 9,42 долара за 1000 кубични фута, според ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване