01/16/13 23:10
(http://e-vestnik.bg/)

Людмила Путина изчезна, на руснаците не им пука

Последното съвместно появяване на Владимир Путин и съпругата му Людмила по време на преброяването на населението през октомври 2010 г. Снимка: от тв екрана

Съпругата на Владимир Путин - Людмила, винаги е била в сянка на публичната сцена, но напоследък тя е по-невидима от всякога. Това породи известни слухове и силно безразличие.

Нямаше улични тържества, концерти, заря, нито дори информация в основните новинарски канали. Руснаците не отбелязаха на 6 януари 55-ия рожден ден на тяхната първа дама Людмила Путина. Вместо това онези, които не отпътуваха за Египет или за Тайланд за официалната, двуседмична новогодишна ваканция, разгорещено обсъждаха всяка стъпка на новия руски гражданин, скандалния Жерар Депардийо.

Миналата година в интернет се появяваше въпросът: “Къде изчезна Людмила Путина”, или странното твърдение: “Путин крие жена си в манастир”. Тази година руснаците дори забравиха да я споменат.

Руснаците обикновено са безразлични към съпругите на своите лидери, а първите дами рядко търсят или споделят светлините на прожекторите редом до съпрузите си. Но дори и при тези руски стандарти съпругата на Путин винаги е била в сянка.

Публичните изяви на Путина никога не са били забележителни. Руските телевизионни зрители може би си спомнят неотдавнашни видеозаписи, в които тя говори по семейни въпроси и за “творчеството, пробуждащо се в детската душа”, или кадри, излъчени по Канал едно, на които Путина с дълго червено палто обикаля из стария Краков заедно с първата дама на Полша Йоланта Квашневска.

Последните официални репортажи, показващи президента и съпругата му, бяха заснети в деня на встъпването в длъжност на Путин миналата пролет. Но никой не видя нито една традиционна фотография на тържество за рождения й ден, на дълга маса, отрупана с храна или гости, вдигащи наздравица за първата дама.

“Сериозно ли говорите? Госпожа Путина е навършила 55 години? Съвсем съм го пропуснал”, каза депутатът Михаил Дегтярев. “Медиите изглежда са пренебрегнали това събитие. Вместо това ни занимават с изкуствени новини, а пропускаме важни исторически събития”, допълва той.

Един официален представител обаче не забрави да изрази най-добрите си пожелания. Чеченският президент Рамзан Кадиров написа в Туитър: “Искам да поздравя първата съпруга на Владимир Владимирович - Людмила Александрова и да й пожелая в кавказки стил дълъг живот”. Клюкарите в интернет веднага допуснаха, че Кадиров може би намеква за съществуването на втора съпруга.

Що се отнася до президента, на рождения ден на съпругата му страната видя как Владимир Путин прегръща щирокоплещестия френски изгнаник Депардийо, който дойде да си получи руския паспорт в Бочаров Ручей, президентската резиденция на Черно море. Първата дама не се появи там.

Не последва почти никаква обществена реакция, освен малък текст в интернет новинарската агенция Сакха нюз, която отразява събитията в далечен Сибир: “Президентът отиде на ски с приятеля си Медведев в деня на 55-ата годишнина на съпругата си”. Тогава се падаше и православният Бъдни вечер. Познавачи на Кремъл казват, че не за първи път руски президент не прекарва със съпругата си коледните празници.

“Това прави впечатление при Путин. Поради някаква причина той предпочита да прекарва Коледа в провинциална черквица, а не да бъде до съпругата си на нейния рожден ден”, казва Джералдин Фаган, експерт по религията в съвременна Русия и автор на книгата “Да вярваш в Русия”.

Но онова, на което западняците се чудят, е съвсем разбираемо за руските наблюдатели, свикнали с мисълта, че Русия може да преживява много добре без първа дама. “Позицията на първа дама е вакантна от известно време - руснаците предпочитат “бащата на народа” да бъде сам”, казва Сергей Марков, заместник-председател на икономическия университет “Плеханов” в Москва и съветник на Путин в миналото. Марков отбелязва, че Путина изчезна от публичната сцена през 2008 г., а преди това присъствието й до Путин очевидно го смущаваше и му ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване