01/16/13 16:29
(http://www.klassa.bg/)

Меркел: Тероризмът в Мали е заплаха за Европа

Германският канцлер Ангела Меркел определи тероризма в Мали като заплаха за Европа, предаде АФП. Германия разглежда обстановката в района във връзка със своята собствена сигурност, защото тероризмът в Мали не е заплаха само за Африка, но и за Европа. Това подчерта Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с президента на Кот д`Ивоар Аласан Уатара, който ръководи икономическата общност на страните от Западна Африка (ЕКОУАС) - (на снимката). В съгласие с резолюцията на СС на ООН за конфликта в Мали блокът ще изпрати в подкрепа на френската операция срещу ислямистите около 3000 войници.
В сряда Франция започна сухопътна операция против бунтовниците в Мали, докато в страната пристигат първите части на африканските войски, предаде Би Би Си.
30 бронирани коли на френските части се отправиха от столицата Бамако към северния малийски град Диабали, който бе превзет от бунтовниците в понеделник.
Париж започна военна интервенция по въздух в петък, за да спре придвижването на ислямистите към столицата Бамако. С френска помощ по-рано правителствените войски на Мали си върнаха превзетия град Кона. Военният контингент на Франция в Мали е 800 души, като ще се увеличи до 2500, предаде и Би Си.
Очакват се военни подкрепления от Нигерия, Бенин, Гана, Нигер, Сенегал, Буркина-Фасо и Того.
В интервю за Би Би Си, представител на сепаратистка организация на туарегите намекна, че те също могат да се противопоставят на бившите си съюзници. През пролетта на миналата година туарегите въстанаха срещу правителството в Бамако и завладяха редица населени места в северната част на страната. Скоро след това обаче, терористите, свързани с „Ал Кайда“, взеха градовете под своя контрол и въведоха там шариата. Сепаратистката организация на туарегите твърди, че е против „Ал кайда“ и тероризма, но не е ясно дали нейни представители ще се сражават редом с французите, отбелязва Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване