01/16/13 17:34
(http://www.klassa.bg/)

По-добре да спрем хляба

Открай време се спори срещу глутена, основната съставка на хлебните продукти. Резултатите от бразилско изследване, публикувани в Journal of Nutritional Biochemistry през този месец, хвърлят нова светлина по въпроса.

Поради липсата на достатъчно научна информация, потвърждаваща пряката връзка на глутена и напълняването, екипът направил тест.

Една група лабораторни мишки били на диета с глутен, а друга – без глутен. Дори без да проследяват другите им показатели, учените открили, че мишките, които не консумирали глутен всъщност отслабнали, въпреки че порциите им били богати на мазнини.

Резултатите на това проучване нееднозначно сочат, че от глутен се пълнее. Освен това става ясно, че всъщност диетите, бедни на мазнини, не помагат на отслабването.Факт, който отдавна е подозиран от различни хранителни специалисти.

Освен за наднорменото тегло, глутенът може да има крайно лоши последици за хората, страдащи от диабет, метаболитен синдром, синдром на дразнимото черво и др.

Днешните зърнени култури не са същите като тези в миналото. Ако преди 50 години пшеницата е съдържала 5% глутен, то днес тя съдържа 50%. Промените, нанесени в нейната структура, са в името на хлебната индустрия и нейните производителни изисквания.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване