01/16/13 10:29
(http://www.klassa.bg/)

Посланик Марси Райс настоява златното съкровище от Омуртаг да бъде показано в САЩ

Американският посланик Марси Рийс е изразила желание с подкрепата на министър Вежди Рашидов тракийското златно съкровище от Омуртаговата могила да бъде показано в САЩ.

На среща днес в Министерството на културата Марси Рийс посочи, че е силно впечатлена от успешно осъществените проекти на екипа на Вежди Рашидов, съобщи пресцентърът на министерството.

Рийс отбелязала, че с особен интерес следи и работата на българските археолози, които при проучванията си всеки сезон откриват смайващи тракийски съкровища, показвани впоследствие с изключителен успех на изложби в много страни по света.

Рашидов и Рийс са изразили задоволство от активното сътрудничество през последните години между Министерството на културата и американското посолство.

"Работихме прекрасно с вашия предшественик Джеймс Уорлик, който проявяваше голям интерес към българската култура и оказа немалка подкрепа за възстановяване на културно-историческото ни наследство. Убеден съм, че така ще работим и с вас!", е казал по време на срещата Вежди Рашидов.
Той е изразил признанието ни и за финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ за реставрацията на църквата "Св. Тодор" в Бобошево, датираща от 11-и век, като е припомнил и активното сътрудничество между двете страни в борбата с пиратството в интелектуалната сфера.

Рашидов е разказал и за успешно реализираните с европейско финансиране през последните три години проекти на МК, като е акцентирал върху новите музеи.

Министърът е запознал новия посланик на САЩ с петгодишния ни рамков договор за сътрудничество с Лувъра, в рамките на който през пролетта на 2014 г. страната ни ще се представи с изложба с тракийски съкровища във Франция, в която ще участват всички наши регионални музеи.

Вежди Рашидов е отбелязал, че за прекратяване на незаконния износ на културни ценности с произход от България Министерството на културата и посолството на САЩ са предприели действия за подписване на двустранен междуправителствен меморандум за ограничения върху вноса на археологически ценности, църковни предмети и етноложки материали от България.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване