01/16/13 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Синята коалиция: Фондът за гарантиране на вземания на работници да заплаща забавени или неизплатени заплати за 3 месеца

Законопроект, който ще реши в по-кратък период от време проблема със заплати, които не са получавани в последните три месеца, е внесла Парламентарната група на Синята коалиция, съобщи съпредседателят й Мартин Димитров. Става дума за промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. По думите на Димитров - това би засегнало „ВМЗ” - Сопот и много предприятия, които са в трудни моменти и в състояние на криза. „Ресорният фонд в момента има 150 милиона лева, той спокойно може да пресрещне тези задължения. Има идеи в ГЕРБ този фонд да бъде потопен в общото блато на разходите и да бъде унищожен, тези пари да изчезнат, както изчезна резервът в Здравната каса. Тези пари трябва да бъдат използвани по предназначение”, каза депутатът.
Йордан Нихризов, председател на БСДП, добави, че идеята на законопроекта е - работникът, който не е получил заплатата си в продължение на три месеца, да има право да напусне работодателя, и да се обърне към фонда, за да получи неизплатените си средства. „Фондът срещу това ще стане кредитор на предприятието и тъй като е солидарен фонд на работодателите, може да решава оттам нататък начина, по който да постъпи с този работодател. Има предвидени мерки фондът да не бъде източен, свързани с въпроса, че работник, ползвал веднъж правата си по фонда, не може да ги ползва отново в продължение на 3 години, ако на следващия ден отново постъпи при работодателя”, каза още Нихризов.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване