01/16/13 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Тотю Младенов обеща работа за съкратените оръжейници

Оздравителният план е единственият начин да бъде спасен ВМЗ-Сопот, а на работниците, които ще бъдат съкратени, ще се предложат алтернативни варианти за заетост. Това заяви социалният министър Тотю Младенов след проведения в Пловдив Областен съвет за тристранно сътрудничество.

Според министър Младенов ако се стигне до освобождаване на работници то алтернативите са две: "На първо място система за преквалификация на част от хората, които желаят да направят това, на второ място това са по оперативната програма "Подкрепа за заетост". Когато общината наеме такива хора за работа, заплатата е 380 лева плюс осигуровките в разстояние до една година. Ако ги наеме частния бизнес заплатата е според минималния осигурителен праг за съответната икономическа дейност".

Готовност да осигурят 500 места по програмите са изразили общините Сопот и Карлово. От своя страна и бизнесът е поел ангажимент също да проучи възможностите за субсидирана заетост в различните сектори. "Важното е, че Община Сопот декларира, че може да поеме допълнително до 200 човека, община Карлово може да поеме до 300, българо-германският център пое ангажимент, че до 300 човека може допълнително да обучи и да преквалифицира", каза социалният министър.

Според кмета на община Сопот Веселин Личев за целта ще трябва да се увеличи и изравнителната субсидия на града. "Ако се стигне 200 човека примерно да назначаваме, то това е свързано с много разходи. Първия месец, за да може да се завърти колелото, трябва да се плати и такова възнаграждение. Ние ще искаме от министър Дянков увеличена изравнителната субсидия на община Сопот и всичко ще мине плавно и спокойно", посочи Личев. По думите му, осигурени са средства и 300 от най-бедстващите работници във ВМЗ ще се хранят в социалната трапезария.


www.novini.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване