01/17/13 15:50
(http://www.klassa.bg/)

80 възражения от получатели на платежни услуги подадени през 2012 г.


През 2012 г. Помирителната комисия за платежни спорове е разгледала общо 96 случая. Това съобщиха от БНБ след представянето пред Управителния съвет на Българска народна банка на годишния отчет за дейността на комисията през 2012 г. от нейния председател проф. д-р Камелия Касабова. 80 от случаите са нови възражения от получатели на платежни услуги и 16 са решени и приключени помирителни производства, образувани през 2011 г.

Приключилите помирителни производства през 2012 г. са общо 78 броя, като почти половината от тях завършват с решаване и приемане и от двете страни поради доброволно уреждане на спора в хода на производството, или поради приемане на изготвено помирително предложение.

Споровете между доставчиците и получателите на платежни услуги през миналата година са три основни групи. Едната са оспорени платежни операции с дебитни платежни карти, сред които са случаи на: неправомерно извършени операции с дебитни карти следствие на кражбата или загубата им; неправомерно копиране на данните на платежната карта (скимиране); неуспешно теглене на суми от банкомат с дебитна карта и др.

Друга група са оспорените платежни операции с кредитни платежни карти, каквито са случаите на неоторизирани транзакции с кредитна карта, неразрешени платежни операции през интернет с неправомерно използване на данни от кредитната карта, оспорване на дължими лихви по обслужване на кредитна карта и начислени такси при закриване на сметка др. В тази група от случаи доминиращи са неразрешените платежни операции, наредени през интернет.

Третата група спорове са свързани с други платежни услуги, като допусната техническа грешка при направен превод, нанесени имуществени щети при извършване на обмяна на валута и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване