01/17/13 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Алжирски хеликоптери застреляха при спасителна акция 35 заложници и 15 похитители

По време на въздушен удар на алжирската армия, целящ освобождаването на взетите от ислямски терористи заложници, са били убити 35 от похитените и 15 похитители. Това съобщи в четвъртък следобед телевизия „Ал Джазира“. Те са били в автобус, който се е опитвал да премине алжирската блокада и е бил надупчен от алжирските военни хеликоптери. По-рано през деня бе съобщено, че 30 алжирски работници са успели да избягат от похитителите си.
Алжирската армия бе обкръжила газовото находище Ин Аменас, където въоръжени бойци задържаха в сряда група чужденци. Двама от заложниците - британец и алжирец бяха убити още при нападението. Похитителите обявиха, че акцията им е в отговор на френската антитерористична операция в Мали.
Телевизия „Ал Джазира“ бе съобщила по-рано, че групировка, наречена „Маскирани бригади“ е поела отговорност за отвличането. Според нейния говорител, те държат 31 чужденци, от които 7 американци, а останалите са французи, британци и японци. Групировката постави като условие за освобождаване на заложниците спиране на френската военна операция в Мали.
Мястото на похищението е в Алжир, защото според същия говорител страната е дала въздушното си пространство за френските бомбардировачи, които атакуваха свързаните с „Ал Кайда“ бунтовници в Мали.
Всички наши работници в Алжир са обучени да се справят в екстремни ситуации, включително и при падане в плен, бяха обявили от норвежката компания Statoil, която заедно с ВР участва в разработване на газовото находище.
Групировката „Маскирани бригади“ е създадена от Моктар Белмоктар, известна фигура на „Ал Кайда“ в района на Сахара, отбелязва „Ал Джазира“. Едноокият алжирец наскоро обяви, че напуска алжирския клон на „Ал Кайда в Ислямски Магреб“, за да си създаде своя група. Алжир затвори във вторник границата си с Мали, но 2000 км пустинна ивица е невъзможно да бъде контролирана, отбелязва катарската телевизия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване