01/17/13 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Гърция иска от Германия 162 милиарда евро компенсация за Втората Световна война

Гърция поиска от Германия компенсация за действията на нацистите на гръцка територия по време на Втората Световна война, съобщи сайтът Greek Reporter. Според представителя на гръцкия Национален съвет за германските репарации Аристоменис Сигелакис, Берлин трябва да изплати на Атина 108 милиарда евро за разрушената инфраструктура (без лихвите) и 54 милиарда евро за окупацията. Освен това, ще бъдат поискани компенсации и за унищожаване на археологически ценности и за жертвите на нацистки престъпления.
Тези искания Сигелакис обяви в Солун по време на презентация на книга, в която са събрани свидетелства за престъпления на нацистите срещу гръцкото население.
Още през септември миналата година министерството на финансите на Гърция бе заявило,
е изчислява размера на репарациите, които Германия трябва да плати за нацистките престъпления. Властите в Атина започнаха активно да говорят по тази тема, когато в страната се разрази финансовата криза, отбелязва Лента.ру. Атина се опитва да свърже действията на нацистите, които изнесоха от страната златния й запас и принудиха местните власти да им дадат огромен заем, със сегашния крах на националната икономика.
Берлин твърди, че не дължи нищо на Атина, след като по договор от 1960 г. й е изплатил 115 милиона германски марки (около 55,4 милиона евро). Германия даде и компенсации на бившите гръцки затворници в нацистките концлагери.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване