01/17/13 12:01
(http://www.klassa.bg/)

Стефан Цанев с нова пиеса в Младежкия театър: "Деца на света. Тъжна комедия" е разказ за самотните родители, чиито потомци напускат страната

Премиера на нова пиеса на Стефан Цанев предстои в Младежкия театър "Николай Бинев".

“Деца на света. Тъжна комедия” я е нарекъл поетът драматург, който през последните шест години владее вниманието на хиляди читатели със своите четири тома "Български хроники“ - общо 1860 страници, на които разгърна личното си разбиране за българската история.

На сцената в камерната зала на Младежкия театър са големите актьори Доротея Тончева (на нея съпругът й Стефан Цанев е посветил пиесата) и Стефан Мавродиев.

Двамата, приятели от много години, за първи път си партнират в спектакъл. Заедно с тях е младата Гергана Христова.

Пиесата разказва са самотни родители, чиято единствена връзка с децата им, отдавна намерили пътя си в чужбина, е един стар лаптоп. Тяхната самота споделя само една красива проститутка – "жрица на любовта", която животът също е изхвърлил на пътя.

Стефан Цанев: "Тъжната комедия "Деца на света" е пиеса напълно съвременна и много жестока. Тя е за най-страшното - за това как България не заслужава и губи децата си. Имам три дъщери. Нямам с какво да ги върна в отечеството, защото тук липсва перспектива. Най-младите, най-свестните, най-умните заминават. А тези, които остават, страдат и завиждат".
Темата е болезнена за почти всеки българин. Децата му отиват в чужбина и не се завръщат, а родителите им умират самотници. Възрастната двойка в спектакъла живее от Коледа до Великден с надеждата, че поне за празника ще види децата си, но уви.

Режисьорът Красимир Спасов, който за първи път поставя текст на Стефан Цанев, казва за спектакъла: "Захвърлени в безвремието на своите старини, на кръстопътя на нищото, те са по-сами от всякога.

Поколението на родителите заболява непоправимо от задълбочаваща се меланхолия, то не може да преодолее потискащото усещане за изоставеност, изхвърленост, за самотност; светът е станал неразбираем, непознаваем, алогичен, бездушен.

В този свят те – "старите кучета" – няма как да се впишат, място за тях не е предвидено. Настъпва умора от битието, единственото избавление е смъртта, тя е тази, която трябва да закрие историята на техния живот. А децата? ... те са бягащи кучета, те вече са "деца на света".

Премиерата е в събота, 19 януари, а следващите представления - на 23 януари, на 1 и 20 февруари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване