01/17/13 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Франция се готви за продължително присъствие в Мали

Ройтерс

За пет дни милосърдният жест на Франция да се притече на помощ на Мали, за да не позволи на свързаните с Ал Каида ислямисти да превземат столицата, я докара до обещанието да остави там войниците си, докато бившата й западноафриканска колония не си стъпи отново на краката.

Точно колко ще отнеме това, е трудно да се каже. Но най-новата африканска война вероятно ще доведе до продължително присъствие на Франция, чиято изходна стратегия ще зависи до голяма степен от съюзници, които тепърва трябва да докажат, че са готови за битката.

“Трябва да свикнем с идеята, че се впускаме във важна мисия заедно с малийските и африканските сили”, каза министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Крайният резултат може да предопредели ролята на Франция в Африка за десетилетия. В най-добрия случай това е шанс за спасяването на страна, дестабилизирана от притока на оръжия след войната през 2011 г. в близка Либия, която Париж помогна да започне при управлението на бившия президент Никола Саркози.

Но ако нещата се объркат, може да натовари Франция с бремето на обвинения в неоколониализъм на един континент, който тя желае за търговски партньор, за да стимулира собствената си отслабваща икономическа жизнеспособност.

Когато Франция започна въздушните удари срещу бунтовниците миналата седмица и изпрати сухопътни сили, правителството подчерта, че иска бързо да предаде щафетата на съседите на Мали. Вчера обаче президентът Франсоа Оланд обяви, че Франция ще остане достатъчно дълго, за да отърве Мали от бунтовниците и да гарнтира стабилност.

Тази дългосрочна цел не противоречи непременно на изявлението на външното министерство по-малко от час преди това, което настояваше, че главният приоритет на Франция е да предаде официалното ръководство на войната срещу ислямистките бунтовници на африкански сили възможно най-скоро.

Но тя показа, че Франция предвижда три фази: многоседмична, главно въздушна кампания, за нанасяне на тежки поражения на врага в северната му крепост, дискретна, но решителна подкрепа за африканските войници в кървавата сухопътна война за връщането на главните северни градове, и накрая, стабилизираща мисия с отворен край, за да защити шестте хиляди свои граждани, живеещи в страната, и да гарантира, че хаосът няма да се върне. Само ако всичко мине добре. Но на всеки етап Оланд, който се впуска в първия си военен конфликт, откакто пое властта през май, ще се сблъсква с неизвестни, които могат да провалят графика.

Франция хвърли в Мали елитни войски и модерна техника, включително самолети “Рафал” и “Мираж”, и бързо блокира настъплението на бунтовниците на юг и унищожи много от оперативните им бази, гориво и муниции с въздушни удари на север .

Париж може да разчита на разузнавателни данни от своите безпилотни самолети за наблюдение “Арфан” (Harfang - “бяла сова”). Предислоцирани бяха 800 войници, някои от тях от мисиите в Чад и Кот Д’Ивоар. Други, включително части, калени във войната в Афганистан, ще повишат общия брой до 2500.

Франция обаче е непреклонна, че иска да отстъпи ръководството на операцията на силите, обещани от страните от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) и на малийските сили, които Европейският съюз обеща да обучи до стандартите за бойни действия..

Нито ЕКОВАС, нито ЕС са известни с бързи решения или бързо изпълнение на терена.

“Имаме някои транспортни и логистични проблеми за уреждане “, заяви говорител на френското външно министерство, признавайки факта, че много африкански страни просто нямат въздушен транспорт, за да превозят войниците си до военната зона.

Помощта от съюзници от НАТО като Великобритания, САЩ, Германия, Белгия, Канада и Дания означава, че първите африкански войски би трябвало да започнат да пристигат в Мали до дни и контингент от 3000 души на ЕКОВАС може да се събере през следващите няколко седмици.

Но ще минат седмици, преди тренировъчната мисия на ЕС да започне ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване