01/18/13 22:57
(http://e-vestnik.bg/)

Заложници в Алжир - начало на насилие в региона

Нападението срещу алжирското газово находище поражда страхове, че конфликтът в Мали се превръща в международна битка, разпространяваща се извън пропускливите граници на региона Сахел и Сахара.

То е и сериозно предизвикателство за доминирания от военните режим в столицата Алжир, над който все още тегне сянката на десетилетна кръвопролитна гражданска война. Режимът е обвиняван, че има двулична позиция към кризата в Мали.

Сега Алжир решително ще бъде въвлечен в уреждането на конфликта в Мали, а същевременно трябва да се справя и с подновяването на засилената дейност на ислямистки групи на негова земя.

Вземането на заложниците открои сложността на размириците в Сахел: сплав от напрежение между различни общности, икономическа борба, настъпване на пустинята, бедност, престъпност, отвличания и контрабанда, която плавно се разлива през границите.

След шест дни френски въздушни удари, които не успяха да изтласкат ислямистите от завзетите територии, френски специални части се подготвиха вчера да предприемат сухопътна атака около Диабали, на 250 мили (450 км) от столицата.

Целта на Франция е да гарантира сигурността в обширния пустинен район, превзет миналата година от ислямистки съюз, обединяващ “Ал Каида в ислямския Магреб” (АКИМ) - северноафриканския клон на терористичната мрежа - с малийското Движение за единство и джихад в Западна Африка (ДЕДЗА) и бунтовническите групи “Ансар ад дин”. Но заложническата драма в петролното находище на “Бритиш Петролиъм” далеч на север при алжирско-либийската граница бележи повратна точка и разширяване на играта.

Нападенията срещу съоръжения за добив на въглеводороди в богатия на петрол Алжир са голяма рядкост въпреки десетилетната борба на страната с ислямистки бунтовници, главно на север.

Младши научният сътрудник от водещия лондонски външнополитически изследователски институт “Чатам хаус” Джон Маркс каза: “Нападението е забележително по няколко причини. Ако погледнете конфликта в Алжир през 90-те години на 20 век, при който възникна АКИМ, ще видите, че големите петролни и газови находища в далечния юг, представляващи стратегически интерес за Европа, не бяха нападани. Дори в кървавата история на Алжир това е първият път, когато се извършва голямо нападение срещу съоръжение за добив на въглеводороди.”

“То показва до каква степен събитията в Мали са международен въпрос, засягащ Сахел и Сахара. Тези групи са международни: те включват малийци, хора, дошли от либийския конфликт, но и от Алжир и Мавритания”, каза Маркс.

Той заяви, че нападението показва колко дълбоки корени са пуснали тези групи. “Групите, които ние сега наричаме АКИМ и които са взети на прицел от френската армия, съществуват от десетилетия в региона. Те се занимават с контрабанда на цигари, контрабанда на електронни стоки, оръжия, наркотици, с доста престъпна престъпност”, каза Маркс.

Той казва, че нападението е жив пример за припокриване на престъпността и политиката в район, който е “все по-отчаян”.

Алжир, който е водещата икономическа и военна сила в региона и където режимът на генералите се държи здраво въпреки Арабската пролет, обхванала други страни, беше водещ противник на външната въоръжена намеса в Мали и предпочиташе преговорите.

Досега Алжир твърдо се придържаше към своята политика на ненамеса във вътрешните работи на съседите. Но сега отвори въздушното си пространство за френската военна авиация, което беше историческо събитие, и обеща да обезпечи сигурността на дългата си пустинна граница с Мали - задача, която според коментатори е почти неизпълнима в слабо охраняваните пустинни пространства.

Макар че от години е съюзник на САЩ и Франция в борбата с тероризма, Алжир е обвиняван от някои, че играе двойна игра в Сахел, където от времето на кървавата война за независимост на страната процъфтяват ислямистки групи. Сега замесването на алжирския режим в конфликта в Мали и Сахел ще привлича по-голямо внимание, тъй като конфликтът изглежда ще се проточи.

Социологическо проучване вчера показа, че 64 процента от французите смятат, че намесата в Мали ще увеличи опасността от терористично ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване