01/18/13 10:42
(http://www.klassa.bg/)

Цацаров поиска отстраняване на майор Георгиев от Военноокръжна прокуратура

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на майор Илиан Георгиев, прокурор от Военноокръжната прокуратура – София, съобщават от прокуратурата.

Повод за искането е „несъвместимост между определените от закона функции на прокурор, които упражнява Георгиев, и водените срещу него наказателни производства от общ характер”, се казва в съобщението.

Уточнява се, че срещу прокурор Георгиев има две наказателни производства, по които са внесени обвинителни актове в Софийския военен съд и Военния съд – Пловдив. Първото подвежда под отговорност Илиан Георгиев за набедяване. Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура – София, което се води срещу организирана престъпна група.

Второто наказателно производство се отнася до 3 престъпления – длъжностно, държане на боеприпаси без разрешение и присвояване в големи размери, в условията на продължавано престъпление.

Длъжностното престъпление е по повод неизпълнение на Георгиев на служебните му задължения. То е свързано със събиране, съхранение, описване и разпореждане с веществени доказателства по преписки и досъдебни производства на Софийската военноокръжна прокуратура. Става ясно, че множество веществени доказателства, в това число и секретни документи, по наказателни производства, наблюдавани от обвиняемия Георгиев, не са били съхранявани и описвани по установения в заповедите ред, а са били държани от него в кабинета му.

Второто обвинение се отнася за държане на 26 бр. патрони за пистолет, без да има надлежно разрешение, а последното – присовяване на обща стойност над 1000 лв.. В качеството си на прокурор по две досъдебни производства, Георгиев е присвоил чужди пари, на обща стойност 1009 лв., връчени му като веществени доказателства.

Той е трябвало да ги даде за съхранение в нает сейф, а вместо това той ги е държал в своя кабинет. След приключване на делата е съставил разписка с невярно съдържание за връщането на сумите, което реално не е направил.

Вчера Сотир Цацаров внесе искане във Висшия съдебен съвет и за още едно временно отстраняване от длъжност- на съдия Анелия Рашева от Районния съд във Видин. Срещу нея се води разследване за документно престъпление от есента на 2011 г., но дамата продължава да правораздава. По данни на разследващите тя си избирала интересни дела с подправени протоколи.
















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване