01/19/13 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Графитите – древна форма на социалните мрежи?

Според изследователи стените на древноримските домакинства се изпъстряли с графити, особено преди избори. Стотици политически лозунги са били открити в Помпей, а стените на най-богатите гласоподаватели били най-първокласното рекламно пространство за кандидатите. Вероятно това е било древноримският еквивалент на публикуване на съобщения във Facebook, наемане на билборд или поставяне на кампаниен плакат на челна позиция.

Днес изследователите смятат, че богатите домакинства в Помпей, съхранил се в изумителни детайли след избухването на вулкана Везувий през 79 г. сл.н.е., вероятно са контролирали графитите по стените си. Откриването на лозунги по стените би могло да означава, че собствениците са давали своето одобрение кои надписи да бъдат изрисувани там, заяви за LiveScience Ева-Мария Виитанен, археолог от Университета на Хелзинки. Запазените в Помпей графити са от всякакво естество - от приятелски благопожелания до най-вулгарни цинизми. Но не всички от тях са предизвиквали възхищение, както свидетелства един от коментарите: "O, стени, толкова скучни графити е трябвало да понасяте, че се чудя как още не сте се разпаднали от досада."


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване